DEN NYE KRIGEN: Nå handler det ikke om å stoppe en ytre fiende, men å avlive den interne overgriperen. Og da må det brukes skarp lut. Bildet er ment som illustrasjon.

– 126 voldtektsforsøk betyr bare én ting: Forsvarssjef Bruun-Hanssen må gå!

Skrevet av Rune Nilsen
22.02.2019 07:27

MENING: Det spiller ingen rolle om sjefen for det norske Forsvaret var uvitende om den groteske ukulturen, det er Håkon Bruun-Hanssen sitt ansvar at dette ikke skal skje.

Tallene kom som et sjokk. Jeg må innrømme det. Det dreier seg tross alt om det norske Forsvaret. Det med stor F. Kvinner og menn som har sagt seg villige til å ofre egne liv for å beskytte Norge og våre allierte. Kvinner og menn som i utgangspunktet skal være håndplukket og testet for å sikre at de skal få lov til å ta på seg uniformen og håndtere skarpe våpen.

TALLENE VI IKKE VIL TRO PÅ

Men hva er det så som dukker opp? I følge VG dreier det seg om følgende:

  • 23 kvinner og 20 menn har hatt sex uten samtykke i eller utenfor tjenestetid de 12 siste månedene
  • 71 kvinner og 53 menn oppgir at de har blitt forsøkt voldtatt
  • 35 personer opplyser at de har blitt tvunget til seksuelle handlinger
Ja, du leste riktig. 126 voldtektsforsøk. I løpet av 12 måneder. I det norske Forsvaret!  Dette er intet mindre enn den komplette galskap. Så hvordan kunne dette skje? Hvor mistet soldater og befal kontrollen? Og er det potensielle voldtektsforbrytere vi skal sende ut i skarpe Nato-operasjoner?

DE RENE OG RANKE

Norske soldater har alltid hatt et ekstremt godt renommé - særlig internasjonalt. Mye av dette skyldes at de har hatt et langt høyere utdanningsnivå enn for eksempel britiske og amerikanske soldater. Det er en kjent sak at både USA og England rekrutterer hardt fra fattige slumstrøk. 

Jeg snakket en gang med en engelsk general nede på Balkan, da krigen herjet som verst. Han var ikke i tvil. Hvis en dør skulle sparkes inn, ville han bruke egne kommando-styrker. Men hvis det var snakk om å patruljere i en landsby, skape kontakt og hente ut etterretning, så var norske soldater klart foretrukket.

KALDE HODER OG VARME HJERTER

Hvorfor? Fordi norske soldater fremsto som mindre truende, mer empatiske og sosialt smartere. Og det hadde han helt rett i. Jeg har ved flere anledninger besøkt norske styrker i utlandet og inntrykket har alltid vært det samme. Våre kvinner og menn er profesjonelle til fingerspissene, de har kalde hoder og varme hjerter. De bryr seg.

I gode, gamle Nordlandsposten jobbet jeg i flere år tett mot soldater, befal og tillitsvalgte både på Bodø hovedflystasjon og hovedkvarteret på Reitan. Igjen, det samme inntrykket. Jeg møtte kun dedikerte mennesker som brant for å skape en fredeligere verden. Smarte, trivelige og ekstremt hardtarbeidende folk.

EKSTREMT ANERKJENT

Samtidig vet vi at norske spesialstyrker i løpet av de 20 siste årene har oppnådd legendestatus i miljøer som normalt ikke lar seg imponere. Men operatørene fra blant Forsvarets Spesialkommando og Marinejegerkommandoen har blitt tatt i mot med åpne armer av både amerikanske Navy Seals og britiske Special Air Service. 

INSTITUSJONELL KRISE

Og nå dette? Skrekktall om overgrep, mobbing og seksuell terror som kunne ha vært hentet fra en B-film. Men nei, dette er Norge. Dette er kongens kvinner og menn. Våre mest betrodde. Tallene er så store at det ikke kan bortforklares med statistisk avvik eller en forbigående trend. Vi står rett og slett overfor en institusjonell krise.

Har vi da skapt et Forsvar hvor macho-kulturen danner grobunn for en slik kultur? For noen dager siden ville jeg konkludert med et rungende nei. Til det kjenner jeg for mange menn og kvinner som bærer sin uniform med stolthet. Men vi kan ikke ignorere de tallene som nå ligger på bordet - som blødende og skadeskutte ofre.

NÅDELØS OPPRENSKING

Med andre ord, det er på tide med en gigantisk oppvask. Nå må rovdyrene fjernes, én for én. Her handler det om en nådeløs opprensking. En proaktiv operasjon som også må inkludere de som sitter med flest stjerner på skulderklaffene. 

 For å si det i klartekst. Forsvarssjef Håkon Bruun-Hanssen har sovet på vakt. Han kan ikke gjemme seg bak at dette kom overraskende. Det er hans fordømte plikt å holde orden i rekkene.

DEN KAPITALE SVIKTEN

Hvis Norge våkner til en morgendag hvor det regner med russiske fallskjermsoldater som tar kommandoen over fedrelandet, så har Bruun-Hanssen sviktet kapitalt. Det samme gjelder når vi får vite at det foreligger 126 voldtektsforsøk.

Og hvem bør han erstattes med? Svaret er enkelt:

Norges første kvinnelige admiral, Louise K. Dedichen. 

Vil dette skje?

Neppe. Og nettopp der ligger hunden begravet.

Vi har ikke ryggrad til å stille topplederne til ansvar.

  

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.