Rana Røde Kors hjelpekorps er et av de 21 hjelpekorpsene i fylket står parat til hjelpe, gjennom hele påsken.

200 frivillige og 21 hjelpekorps klare til innsats

Skrevet av Roger Marthinsen
12.04.2019 19:30 - OPPDATERT 13.04.2019 09:02

Røde Kors Hjelpekorps i Nordland er klar for å hjelpe gjennom hele påska. Og her finner du både Fjellvettreglene og Byvettreglene.

– Over 200 frivillige fordelt på 21 hjelpekorps står beredt til å rykke ut dersom de blir utkalt. Ytterligere mannskap kan være klar dersom situasjonen krever det, sier Charlotte Helgessen Løvvik, som er leder i distriktsråd hjelpekorps i Nordland Røde Kors.

Flere av hjelpekorpsene i fylket har vakt på sine hytter, mens andre har hjemmevakt.

FJELLVETTREGLER

Vestvågøy Røde Kors vil bemanne årets informasjonssentral, og skal koordinere informasjon fra de øvrige hjelpekorpsene om aktuelle hendelser i distriktet. Alfred Busch i Vestvågøy Røde Kors Hjelpekorps har følgende tips foran påsken:

– Ha med godt med klær i sekken og være forberedt dersom det skulle skje noe uventa på turen. Sjekk vær- og skredmelding før du legger ut på tur, og ta nødvendige forhåndsregler. Det er faregrad tre i store deler av Nordland i inngangen til påska, noe som vil si at det er betydelig skredfare. Så unngå terreng som er brattere enn 30 grader, sier Busch.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi er glad for alle som vil ut og bruke naturen, men oppfordrer alle turgåere til å ta ansvar og planlegge før de legger ut på tur. Fjellvettreglene er like viktig for folk som skal på dagstur i nærmiljøet som de som skal på topptur i bratt terreng. Turgåere som skal på tur i eller ved bratt terreng bør sjekke skredvarslingen på www.varsom.no, og være spesielt oppmerksom i områder med skavler og fokksnø, sier Busch.

BYVETTREGLER

Det er imidlertid ikke bare fjellvettreglene som gjelder for påsken, og og derfor har man også egne byvettregler.

– Vi vet at mange tilbringer påska hjemme, enten det er i byen eller på tettsteder, og noen har ikke et stort nettverk av familie og venner å tilbringe helligdagene sammen med. Røde Kors oppfordrer derfor til å ta en tur innom naboen eller en bekjent for en kopp kaffe, inviter noen med på påsketur i nabolaget eller send ei hyggelig melding. Det er ofte lite som skal til for å lyse opp hverdagen til et annet menneske, heter det i en pressemelding fra Nordland Røde Kors Hjelpekorps.

Røde Kors Byvettregler:

1. Planlegg en bytur og inviter noen med deg. Det er mye uoppdaget rundt deg.

2. Tilpass aktivitetene dine etter muligheter og evner.

3. Ta hensyn til omgivelsene dine.

4. Vær forberedt på skuffelser og tilbakeslag. Ikke alt kan lykkes hver gang!

5. Vær rustet til å hjelpe både deg selv og andre.

6. Gjør gode valg. Gjenkjenn ensomhet og tør å ta kontakt.

7. Bruk ditt indre kart og kompass. Sett deg mål det er mulig å nå.

8. Sørg for at ingen er alene for lenge. Det er en skam å snu ryggen til.

9. Spar på kreftene, men ikke på omsorgen.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.