Foto: Kristian Rødvand

290 tilfeller den siste uka: Tror det vil ta enda mange uker før smittetoppen er nådd

Kommuneoverlegen er ikke bekymret for at mange skal bli alvorlig syke, men at høyt sykefravær kan sette samfunnskritiske funksjoner ut av spill.

Smittetallene i Rana øker, og omikron-varianten er nå den dominerende. I forrige uke testet 290 personer positivt for korona. Av disse ble det registrert 130 tilfeller i helga; 51 på fredag, 26 lørdag og 53 i går, søndag. 

Dette melder Rana kommune i en pressemelding.

– Det er neppe mulig å forhindre at smittetallene øker de neste ukene. I følge FHI vil Norge kunne nå smittetoppen ved månedsskiftet januar-februar. Rana ligger litt etter i smitteutvikling, så jeg tipper at smittetoppen nås litt senere her, sier kommuneoverlege i Rana, Frode Berg

Slik er aldersfordelingen på de som har testet positivt:

  • Under 12 år:      79
  • 12-17 år:             25
  • 18-44 år:             135
  • 45-65 år:             40
  • Over 65 år:         8
Selv om smitten øker, er sykdomsbyrden i regionen fortsatt lav. Helgelandssykehuset har i øyeblikket én pasient innlagt med med korona.

 – De fleste som blir smittet får milde symptomer som går over av seg selv. Det er likevel ikke til å unngå at noen kommer til å bli alvorlig syke, sier Berg.

– Det som også bekymrer, er at sykefraværet kan bli svært høyt den nærmeste tiden. Det er usikkerhet knyttet til hvor mye smitte samfunnet kan tåle, før sykefravær går utover samfunnskritiske funksjoner, sier Frode Berg, som oppfordrer folk til å ta tredje dose vaksine.

– Vi vet at det er mange som kan ta tredje dose som enda ikke har tatt den. Det er viktig at de som har muligheten til å få tredje dose vaksinerer seg nå, både for å beskytte seg selv og andre, men også for å unngå at mange må i karantene, sier Berg.

Det er nå registrert 1.057 korona-tilfeller i Rana, siden pandemiens utbrudd. Dette viser Msis sine korona-tall. I Hemnes er det registrert ett nytt tilfelle det siste døgnet, 32 de siste to ukene og i alt 77. I Rødøy er antallet ingen siste døgn, fem siste to uker og 37 totalt. For Nesna er antallet null siste to uker og 31 totalt, for Lurøy ingen siste døgn, tre siste to uker og 17 totalt, mens tallene for Træna viser fire nye tilfeller de siste to ukene og ti totalt.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Informasjon om vaksinering og testing:

  • Personer med tre vaksinedoser er fritatt fra karantene. Det skal være 20 uker mellom andre og tredje dose, og denne uken er det ledige timer til vaksinering.
  • Du får utlevert gratis testutstyr ved drop-in på testklinikken på Selfors om du har symptomer på koronasmitte eller er nærkontakt. Testklinikken er åpen hver dag i tidsrommet klokken 15:30-21:30.
  • Har du symptomer, er nærkontakt eller har testet positivt, finner du informasjon om hva du bør gjøre på Rana kommune sine hjemmesider
  • Tester du positivt på hjemmetest, sender du en e-post til [email protected]
 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.