Kommunikasjonssjef Connie Slettan Olsen oppfordrer folk til å ha lav terskel for å bestille korona-test. Foto: Roger Marthinsen

40 dager uten smitte: – Fortsatt viktig å teste seg!

Skrevet av Roger Marthinsen
06.04.2021 08:49 - OPPDATERT 06.04.2021 08:59

Etter nesten seks uker uten smitte, er det en viss spenning knyttet til den kommende uken.

Rana har vært uten smitte i 40 dager, men nå går vi inn i uka etter påskeferien, og da er det muligheter for at situasjonen kan endre seg.

– Det er en viss spenning knyttet til den kommende uken. Påskeuken medfører økt reiseaktivitet både for arbeidsreiser og fritidsreiser, og vi vet at smitten har en tendens til å øke etter ferieperioder, sier kommunikasjonssjef i Rana kommune, Connie Slettan Olsen, som oppfordrer folk til å bestille korona-test ved den minste mistanke om at man kan være smittet.

– Hvis smitten kommer til Rana er det viktig at vi klarer å fange opp dette så raskt som mulig og begrense spredningsmuligheten. Det er derfor like viktig som før at alle som får symptomer tester seg raskt. Vær spesielt på vakt etter å ha vært på reise, eller har hatt besøk av personer fra områder med høyt smittetrykk. Vi viser til lokal anbefaling der kommunen ber om at personer som har vært på reise til områder med høyt smittetrykk tester seg når de kommer tilbake og reduserer sosial kontakt i perioden etter hjemkomst, sier Slettan Olsen.

Når det gjelder vaksinering så har Rana kommune totalt mottatt 4.760 vaksinedoser fordelt på 4.320 doser med Pfizer-vaksine og 440 doser med AstraZeneca-vaksine. Antall vaksinedoser til risikogrupper er 3.971. Antall vaksinedoser til prioritert helsepersonell i kommunen er 679. 110 doser AstraZeneca er ikke gitt etter anbefalinger fra Legemiddelverket og FHI.

Alle i prioriteringsgruppe 1-3, som har satt seg i vaksinasjonskø, har fått tilbud om første dose med vaksine. 11,8 prosent av befolkningen har fått minst én dose og 6,1 prosent er fullvaksinert.

I uke 14 (inneværende uke) og i ukene framover tilbys vaksine til personer i prioriteringsgruppe 4. Denne gruppen er på cirka 3.000 personer.

– Vi antar at alle i prioriteringsgruppe 4 har fått tilbud om første dose innen midten av mai. Dersom vaksineleveransene holder seg på nåværende nivå håper vi at alle i prioriteringsgruppe 1-4 er fullvaksinerte innen utgangen av juni, og at personer i prioriteringsgruppe 5-7 har fått tilbud om første dose innen utgangen av juni. Vi mottar flere vaksinedoser i uke 14 og 15 enn vi har gjort tidligere, og prognosene baserer seg på at vaksineleveransene holder seg på dette nivået i ukene framover, sier Slettan Olsen. 

Prioriteringsrekkefølgen av risikogruppene:

1.       beboere i sykehjem

[annonse]
2.       alder 85 år og eldre

3.       alder 75-84 år

4.       alder 65-74 år og samtidig personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp, definert av FHI. 

5.       alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander

6.       alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander

7.       alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander

8.       alder 55-64 år

9.       alder 45-54 år

Rana mottar 708 doser av Pfizer-vaksinen i uke 14 og 852 doser i uke 15. AstraZeneca-vaksinen er fortsatt på vent.