Illustrasjon: Tore M. Furuhatt

– Å hente særlig mange stemmer på Hemnesberget med den lista Hemnes Arbeiderparti nå har valgt, er bare å glemme

Skrevet av Debatt
06.12.2018 19:06 - OPPDATERT 06.12.2018 21:02

Tore M. Furuhatt mener valglista til Hemnes Arbeiderparti er ei skikkelig lissepasning for Hemnes Høyre, og reagerer kraftig på det han mener var uverdig møtekultur på nominasjonsmøtet.

Et historisk medlemsmøte i Hemnes Arbeiderparti viste med all tydelighet at hatet mot hemnesværingene lever i beste velgående i øverbygda. Den hojingen, klappingen, trampingen og dansingen, både av Mette Varem og medlemmene «hennes» da hun vant, var så lite verdig at mange hemnesværinger forlot møtet. Det var virkelig for å gni det inn at de klarte å kaste om på valgkomiteens innstilling av både ordførerkandidat, varaordfører og stort sett resten av valgkomiteens listeforslag. 

Men før det var kommet så langt fikk de fra sørbygda endret lista til Hemnes Arbeiderparti slik at kun de to øverste skulle være kumulert, mot valgkomiteens forslag med kumulering av de 4 første plassene. De visste at dersom Juvik ikke fikk nok stemmer på medlemsmøtet, ville han ikke stå som nummer to på lista. Han kom til å trekke seg fra varaordførerplassen, og heller stå langt nede på lista, det hadde han varslet. Dette skjedde og plass nummer to ble ledig. Da var neste trekk fra Derås & co. at man absolutt ikke måtte sette inn en person med adresse Hemnesberget. Dermed foreslo de straks en kandidat med bostedsadresse Bjerka, og som allerede hadde stemt på Mette Varem. De hadde naturligvis avklart med Varem-sympatisøren Geir Iversen at han skulle få innta andreplassen. Om han ikke hadde vært forberedt på dette, ville han selvsagt protestert mot dette sjakktrekket. Men han protesterte ikke. Han var forberedt og klar som varaordførerkandidat. Dette listige trekket kan ved første øyekast se ut som en sukret pille for hemnesværingene, fordi Geir Iversen er født og oppvokst på Hemnesberget. Men det er svært lenge siden Geir Iversen var en ekte hemnesværing. 

Men med dette listige sjakktrekket kan nok øverbygda ha gjort opp regnskap uten vert. Når man prater med folk på «gater og streder» på Hemnesberget, og praten har gått heftig overalt, er det mye som tyder på at det ikke blir noen vits for Hemnes Arbeiderparti å drive valgkamp på Hemnesberget med de to som nå topper lista. Ikke mange stemmer å hente der med ei slik liste, det hører man folk konkluderer med når praten går i ulike lag av folket. Og faktisk ikke bare på Hemnesberget. Det blir nok andre partier jublende glad for. Ei skikkelig lissepasning for Høyre det korgværingene nå har fått til. Men også den fristilte bygdelista som er i emning kan helt sikkert utnytte den tragiske herjingen korgværingene drev på med på valgkomiteens listeforslag til fordel for øverbygda. For ikke å snakke om ei spennende venstre-liste. For det var ikke bare Kjell-Idar Juvik som ikke var god nok for korgværingene. I alle fall ikke på den plassen valgkomiteen hadde satt dem dem opp på arbeiderparti-lista. Korgværingenes egen «Firerbande» - med Ingrid Boldermo, Otto Jonny Derås, Sten Oddvar Solhaug og Knut Arne Hagen, nærmest konkurrerte om å komme med flest endringsforslag fra talerstolen. Møtet utartet til den rene parodi, og varte fra klokken 18.00 til 23.30. 

Oppførselen til korgværingene denne kvelden var dem til liten ære, og man kan bare tenke seg til hvilket spetakkel det ville blitt om deres kandidat hadde tapt kampen om ordførerplassen. Rabalderet i Kristelig folkeparti nylig ville blitt for rene søndagsskolen i sammenligning.

Det blir nok mange utmeldinger og temmelig glissent på noen av de kommende medlemsmøtene i Hemnes Arbeiderparti i tiden som kommer. Og som sagt, å hente særlig mange stemmer på Hemnesberget med den lista Hemnes Arbeiderparti nå har valgt, er bare å glemme. Synd for kommunens mest erfarne politiker. I følge Derås god nok for å sitte på Fylkestinget, men ikke å inneha noe høgt verv i Hemnes.

Tore M Furuhatt

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.