Illustrasjonsfoto/ Helgelandssykehuset

Åpenhet om varsling

Skrevet av Trond Ørjan Møllersen
19.10.2019 11:00

Det nærmer seg at styret i HSYK skal behandle det som kalles varslingssaker – mot direktøren sjøl og sentrale medlemma i ledelsen. Rana kommune har nettopp lagt bak seg ei slik sak, og det kan være nyttig å sjå på kelessen de gjorde det.

I Rana var både rådmann og ordfører inhabile i saka og formannskapet oppnevnte rådmannen i Harstad som saksbehandler. Hans rapport var utarbeidd i samarbeid med KA Advokatene og konklusjonen var at kritikken fra lederen av Rana voksenopplæring ikkje var ei varslingssak etter arbeidsmiljøloven. De anbefalte så noen tiltak for å møte utfordringan. Rapporten vart referert i formannskapet som tok den til orientering. Seinere har Rana-rådmannen iverksatt nye undersøkelsa av den aktuelle sektoren. Alt dette skjer i full offentlighet.

Det er ikkje usannsynlig at det som kalles varslingssaker i HSYK har samme karakter som saka i Rana kommune, at de ikkje er varslinger etter Arbeidsmiljøloven. Men allikevel er de utvilsomt varsel om ett eller annet. Og det er nettopp dette ett eller annet som får meg til å skrive dette innlegget.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.