Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V). Foto: Berit Roald / NTB

Åpner for å endre nasjonale skoletiltak

Skrevet av Roger Marthinsen
06.03.2021 06:00

Gult nivå kan bli strengere.

Regjeringen åpner for å endre på tiltakene i den såkalte trafikklysmodellen for skoler og barnehager.  Det kan bety en innstramming på gult nivå. Dette opplyste regjeringen i en pressemelding fredag kveld.

Regjeringen har Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet om å gjennomgå smittevernveilederne for skoler og barnehager, med utgangspunkt i dagens smittesituasjon. De siste ukene har smitten på nasjonalt nivå økt, og hurtigspredende muterte virusvarianter har gjort smittevern krevende, også på skoler og i barnehager.

– Vi ser også at det varierer en del hvordan skolene etterlever tiltakene. Derfor er det grunn til å vurdere nærmere hvordan gult og rødt nivå bør praktiseres, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Etatene er allerede i gang med prosessen i samarbeid med utdanningsorganisasjonene, KS og kommuner.

En av dem som lenge har krevd en oppdatering av tiltaksnivåene, er skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Torsdag kveld varslet hun at Oslo så seg nødt til å endre på tiltakene utenfor regjeringens trafikklysmodell, og innføre et eget «oransje nivå».

– Jeg ser at vi er nødt til å gjøre noe. Vi kan ikke vente på at regjeringen skal få revidert trafikklysmodellen. Det har vi ikke tid til. Da risikerer vi å få mange skoler som Vestli, som nå stenges ned på grunn av et voldsomt utbrudd, sa Thorkildsen til NTB. Hun mener at gult nivå, som FHI og Helsedirektoratet har anbefalt i Oslo i barne- og ungdomsskolen, ikke er tilpasset det muterte viruset.

– Gult nivå er i praksis grønt nivå med mer Antibac, og at man ikke kan dusje i gymmen. Og selvsagt skal barna være hjemme ved symptomer. Det er ikke bra nok i en situasjon med mye smitte, sier hun.

I dag er de videregående skolene i Oslo på rødt nivå. På landsbasis er hovedregelen om dagen at skolene er på gult nivå, men det kan endres til rødt for eksempel i forbindelse med utbrudd. Dette har blant annet Bodø innført, i forbindelse med det pågående smitteutbruddet der. 

Samtidig som det varsles innstramminger for skoler og barnehager, signaliseres det at de nye koronatiltakene som regjeringen har varslet at kan komme neste uke, vil kunne bli iverksatt tidlig i uka.

[annonse]
– Både departementet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet følger situasjonen svært tett, og jobber nå med mulige tiltak som kan iverksettes tidlig neste uke, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet til VG.

------

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.