I dag ble det åpnet en egen "korona-klinikk" på Selfors, der man skal teste innbyggere i Hemnes og Rana som har symptomer som medfører mistanke om at de er smittet av covid-19-viruset. Foto: Hedda Hiller

Åpner klinikk for pasienter med korona-symptomer

Skrevet av Roger Marthinsen
28.04.2020 11:07 - OPPDATERT 28.04.2020 17:00

I dag åpnes en egen luftveisklinikk, der pasienter fra Rana og Hemnes som har symptomer på koronavirusinfeksjon skal testes.

Luftveiklinikken som åpnes i dag er et samarbeid mellom Hemnes kommune og Rana kommune, og opprettes på Selfors sykehjem.

– Vi ønsker å kanalisere disse pasientene til luftveisklinikken for å undersøke pasienter, men også for å beskytte pasienter og personalet på fastlegekontorene mot mulig smitte, skriver kommunikasjonssjef i Rana kommune, Connie Slettan Olsen, i en pressemelding.

– Ved luftveisklinikken vil det være gode rutiner for smittevern, og personalet vil være iført personlig beskyttelsesutstyr ved all pasientkontakt, påpeker kommunikasjonssjefen videre.

Pasienter skal ikke oppsøke luftveisklinikken uten timeavtale. Det er fastlege som skal bestille time for testing ved klinikken. Pasienter som har symptomer på luftveisinfeksjon kombinert med  feber, øvre magesmerter, eller som er i karantene og trenger legeundersøkelse, må ta kontakt med sin fastlege per telefon. Fastlegen avgjør deretter om pasienten skal undersøkes på luftveisklinikken, og bestiller ved behov time på vegne av pasienten.

Luftveiklinikken holder til på Selfors sykehjem, og det er iverksatt tiltak for å redusere smittefaren for beboere der.

– Det er viktig at pasientene ikke bruker hovedinngangen til sykehjemmet. Luftveisklinikken har egen inngang og er merket. Testlokalet, som tidligere holdt til der luftveisklinikken nå er etablert, er flyttet til en brakke som står like ved det gamle sykehjemmets hovedinngang, sier Connie Slettan Olsen.

Luftveisklinikken vil ha åpent på hverdager, og vil være bemannet av leger fra Rana og Hemnes. Legene undersøker og vurderer pasientene på vegne av fastlegen, og vil også kunne skrive resepter og sende henvisninger ved behov.

– Alle som har behov for helsehjelp skal få helsehjelp, uavhengig av eventuell smitte. Det er viktig for oss å kunne gi god helsehjelp til alle pasienter og samtidig ivareta smittevern ovenfor ansatte og ovenfor medpasienter, sier Olsen.

I Rana kommune er 414 personer testet for covid-19, per 28. april klokken 09.00. Det foreligger 412 prøvesvar, der 409 er negative og tre er positive.

[annonse]
----------

LES MER:

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.