Foto: Roger Marthinsen

Advarer mot sleip nett-svindel

Klikker man på det "vennen" ber om, havner man fort i svindlernes nett. - Folk har fått bankkontoen tappet for fem-sifrede beløp, sier politioverbetjent Frank Robert Gullfjell.

Flere personer i Rana har i julen blitt utsatt for svindelforsøk og svindel, der uvedkommende prøver å få tilgang til folks bankkonto. I noen tilfeller har de også klart det.

- Det er personer som har fått bankkontoen sin tappet for beløp på 10.000, 15.000 og 20.000 kroner, sier politioverbetjent Frank Robert Gullfjell.

Oppskrifta svindlerne bruker er ikke enkel å avsløre i første omgang: 

Plutselig kan man få en melding på Facebook-tjenesten messenger, fra en person man kjenner og har i sin kontaktliste. Denne personen spør etter ditt telefonnummer. Om du da svarer "vennen" kommer det en ny melding der "vennen" sier at du vil få en sms med invitasjon til å delta i en konkurranse. "Vennen" ber da om at du enten skal klikke på en lenke eller "dersom det kommer en melding med en kode; send den til meg".

- Dette er sleipt, for i utgangspunktet kommer henvendelsen fra det som fremstår som noen man kjenner, sier Gullfjell, som advarer på det sterkeste mot å klikke på lenker eller koder man får tilsendt.

- Dersom man synes at noe skurrer litt, så er det ofte en grunn til det, sier politioverbetjent Gullfjell. 

- Man kan også bli bedt om å oppgi bank-id eller kontoinformasjon, for å delta i konkurranser eller få overført premier. For all del; ikke oppgi noe slikt, sier Gullfjell.

Slike svindelforsøk der noen utgir seg for å være bekjente er også en metode som benyttes for å overta mottakerens facebook-konto. Dette var en svindel som var utbredt i høst.

Juletiden er forøvrig høytid for digitale svindlere og data-angrep. Denne julen har blant annet Nortura, Amedia og Nordland fylkeskommune vært utsatt for data-angrep.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
--------–

Få også med deg disse sakene:

 

 

 

 

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.