PÅSKEHJELPERE: Camilla Ryste (t.v.) i NAF og Tanja Angelsen Berg i Circle K gleder seg til årets påskeaksjon ved et 70-talls stasjoner over hele Norge. Foto: Johnny Syversen

Aksjonerer for trygg påsketrafikk på selve bulkefredagen

Skrevet av Roger Marthinsen
12.04.2019 06:00 - OPPDATERT 12.04.2019 11:02

På dagen der vi bulker mest, står NAF og Circle K klare i Korgen og Mo i Rana for å gi råd om tryggere påskeutfart.

I dag, fredag før palmesøndag, kalles gjerne «bulkefredag». Ifølge Tryg Forsikring skjer de aller fleste sammenstøtene på ettermiddagen og kvelden denne dagen. I 2017 registrerte forsikringsselskapet 1300 bilskader på bulkefredag, inkludert hundrevis av påkjørsler - gjerne bakfra, ved rygging og på parkerte biler.

Denne "bulkefredagen" står NAF og Circle K klare både i Bodø, Korgen, Fagernes, Mosjøen og Mo i Rana for å gi råd om tryggere påskeutfart.

– Dette er tiende år på rad at vi gjennomfører denne aksjonen i forbindelse med påskeutfarten. Mange stresser med å komme seg til hytta, og det er da ulykker gjerne skjer, forklarer Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, i en pressemelding.

 – Vårt råd er å ta det med ro. Ferien har tross alt startet når du setter deg i bilen på vei til hytta, fortsetter hun.

Slik pakker du påskebilen

• Den tyngste og største bagasjen skal legges nederst og innerst i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander.

• Takboks er kun for skiutstyr og eventuelt klær. Ta hensyn til hvor mye vekt både takboksen, takstativet og selve taket tåler.

• Fyll riktig mengde luft i hjulene.

• Rens dekkene før du drar. Salt binder veistøv og annen forurensing på dekkene og gjør dem glatte.

• Sikre dyr du har med deg i bilen.

• Oppbevar kun myke ting i kupeen. Unngå at harde gjenstander ligger løst i bilen. Et nettbrett eller en mobiltelefon kan gjøre stor skade ved en bråstopp. Skaff en holder som festes til setet foran.

• Når bilen din er tungt lastet oppfører den seg annerledes enn den pleier på veien. 

Kjør forsiktig!

Fredag står frivillige fra lokale NAF-lag parat ved 74 Circle K-stasjoner over hele landet for å gi tips og veiledning til påsketrafikantene. I Nordland går aksjonen av stabelen på fredag i tidsrommet 10.00-14.00 ved Circle K Mosjøen, Circle K Korgen og Mo i Rana-stasjonene Circle K Grubhei og Circle K Mo i Rana.

 – De fleste kan med fordel ta det mer med ro, og vi vet at aksjonen vår bidrar til å få ned pulsen hos mange av de vi møter. Dessuten vanker det gratis spylervæske og sitteunderlag til alle som vil ha, mens barna får aktivitetshefte og is – så lenge lageret rekker, lover Tanja Angelsen Berg, markedssjef i Circle K Norge.

– Dersom du havner i en ulykke, kan usikret bagasje og løse gjenstander i bilkupéen gjøre alt mye verre for deg og andre i bilen, advarer Camilla Ryste i NAF.

 – Ved bråstopp i 50 kilometer i timen, vil et nettbrett komme susende fra baksetet med en tyngde tilsvarende 12 kilo. I et slikt scenario vil en 20 kilo tung koffert treffe deg med et halvt tonns kraft. Da er det ikke sikkert du overlever, sier Ryste, som råder alle som skal reise med bil i påsken til å bruke god tid til pakking, og kun ta med ting man virkelig har bruk for.

– La unødvendige ting bli værende hjemme. Legg den tyngste bagasjen innerst og nederst i bagasjerommet, og stropp den helst fast. Dersom du bruker takboks må du sjekke både hvor mye vekt den tåler, hvor mye takstativene tåler og hvor mye taket tåler. Den laveste vekten er den du må følge, sier Camilla Ryste.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.