Alex og Jill gjør Vinterlys-menyen komplett

Skrevet av Roger Marthinsen
02.12.2020 17:00

Det åttende og siste festivalslippet til Vinterlys 2021 inneholder alt lokale artister, aktivister, miljøforkjempere og miulighet til fordypning.

Nordland teater har presentert sitt åttende og siste slipp til Vinterlysfestivalen 2021. Dermed er programmet til festivalen, som skal feire 20-årsjubilum når den gjennomføres 13.-19. februar, komplett.

Her er innholdet i åttende og siste slipp:

Nært innpå Alex og Jill

En intim konsertopplevelse med «hjemme hos» følelse, med Jill Larsdotter & Alex Cornelius Sørensen. De etablerte artistene høstet lovord etter deres konserter på Bakeribyggsfestivalen og Helgeland digitalscene tidligere i år. Etter sistnevnte konsert skrev Rana Nos anmelder Kristian Rødvand at "Er det noe disse to virkelig kan så er det å legge tyngde bak det de synger. De formidler med en lidenskap og en kjærlighet til musikken som er sjelden vare".  

Nå gjentar de suksessen under Vinterlys, der de tar med seg Thomas Langvann på klaviatur, til konsert i Teaterkafeen. 

 

Rykter om regn – Yngvild Støen Grotmol og Brynjar Bøe

rynjar Bøe (gitar, gitalele, ukulele, sang) og vinterlysfavoritt Yngvild Støen Grotmol (sang, melodika, kalimba, perkusjon) deler sin kjærlighet til jazz, bossanova, latinamerikansk og spansk musikk. En konsertopplevelse som skal treffe midt i hjertet og før følge av en meny som p"lasserer seg rett i libidoen", melder NT. Park 22 Byscena blir pyntet for anledningen og det serveres Valentines-meny. 

[annonse]
 

There Will Never Be Another You – Kirsti Thorhaug

Skuespilleren Kirsti Torhaug fylte 20 år i 1989, samme år som hun oppdaget den amerikanske jazztrompetisten Chet Baker og den norske jazzsangeren Radka Toneff, og forelsket seg nesegrust i dem. Oppdagelsen sammenfalt med at hun selv tok de første stegene inn i sitt liv som ung voksen, og med at verden rundt skalv og dirret av store og grunnleggende politiske forandringer.

I denne lille konserten ser hun tilbake til en annen tid, til en annen verden, men som i grunnen er den samme. Sammen med seg på scenen hos Park22 har hun en kvartett ledet av pianist og kapellmester Tor Petter Aanes.

-----

Foredrag – hver dag

Også i år vil Vinterlys arrangere daglige foredrag på biblioteket. Dette segmentet under Vinterlys har en økende popularitet, og som tidligere år er foredragene gratis.

Mandag 15. feb: Fordypningsrommet Fleinvær - Håvard Lund

Foto: Frida Bringslimark

Musiker og komponist Håvard Lund omtaler en serie med småhus på en holme utenfor Bodø som sitt største verk. Vi har invitert ham til et foredrag om ideen bak det som i dag heter Fordypningsrommet Fleinvær- The Arctic Hideaway.  Stedet har fått stor internasjonale oppmerksomhet.

-----

Tirsdag 16. feb: Iselin Schumba

Iselin Shumba er skuespiller, aktivist, billedkunstner, gründer, munnbinds-syerske, foredragsholder og samfunnsdebattant, utdannet ved Khio, UiO og i NYC.  Som skuespiller er hun kjent fra ‘Snøfall’, ‘ZombieLars’, ‘Hjem til jul’ og ‘Ragnarokk’. Nå er hun aktuell med Happy-Noir serien ‘Livstid’ på NRK og Sesong 2 av ‘Hjem til Jul’ som har premiere 18. desember. Som aktivist var hun en av initiativtagerne til det første norske #metoo oppropet; #stilleforopptak. Sommeren 2019 startet hun klima-demonstrasjonen #istillhetforklima; hver mandag fra kl 11-12 sitter hun med flere i stillhet foran stortinget og krever en nasjonal plan for FN’s bærekraftsmål. Denne kommer nå våren 2021. Hun demonstrerer fortsatt. 

I tillegg til foredrag i biblioteket skal hun holde workshop for elever ved Polarsirkelen vgs, ha pop-up-stands der hun selger sine egendesignede munnbind og tegninger, og publikum kommer til å møte henne i sofaen med Birgitte.

-----

Onsdag 17. feb: In the same boat - Rolf Ørjan Høgseth

Foto: Privat

Høgseth har jobbet med teknologi og kommunikasjon det meste av karrieren, men for 4 år siden valgte han å ta parti med naturen, og har siden da jobbet med å bygge opp In The Same Boat, som i dag er en av verdens ledende aktører innen strandrydding. Hans foredrag heter KAMPEN FOR ET RENT HAV: Om plasten i havet, hvor den kommer fra, hvorfor den kommer, hva som skal til for å stanse forsøplingen og for å rydde opp etter gamle synder. 

-----

[annonse]
Torsdag 18. feb: Maiken Bjørkan - Nordlandsforskning

I 2011 ble Maiken Bjørkan ferdig med sin doktorgrad om hvordan fiskernes kunnskap kan brukes i forvaltningen av verdens største torskebestand, skreien. Hele karrieren har hun jobbet for bærekraftig utvikling av kysten og havet, og hun har et brennende engasjement for å involvere lokale perspektiv i topptunge prosesser. For fem år siden åpnet hun kontor for Nordlandsforskning på Campus Helgeland, og har flere store internasjonale prosjekter som fokuserer på bærekraftig utvikling av kystsonen vår – alle drevet av hennes store kjærlighet til havet og kystsamfunnene som avhenger av disse. 

-----

Fredag 19. feb: Bodø 2024 - Mette Kaaby

Bodø blir den første europeiske kulturhovedstaden nord for Polarsirkelen. Den første arktiske kulturhovedstaden. Mette Kaaby er ansatt som kunstnerisk direktør i Bodø2024, og vil i dette foredraget fortelle litt om visjonene, strategien og det kulturelle og kunstneriske innholdet. 

----------

Les mer om:

Vinterlys