Foto: Trond Kenneth Larsen Kalås

"Alle skjønner at E6 og E12 ikkje kan planlegges uten at Vegvesenet er med"

Skrevet av Trond Ørjan Møllersen
20.01.2020 17:00 - OPPDATERT 20.01.2020 19:31

DEBATT: – De skjønner at overordna infrastruktur ikkje er en trussel, men en forutsetning, skriver Trond Møllersen.

Reguleringsplanen og utbygginga på Saga ligger midt i en mulig trase for framtidig E6/E12 gjennom Mo. Trafikkmengden krever allerede 4-felt, men planlegginga av ei slik utbygging er stoppa av samferdselsminister Jon Georg Dale. Han har gitt kommunen beskjed om at den fritt kan starte planlegging, men samtidig gitt Vegvesenet beskjed om de bare får bruke penga på prosjekt som er prioritert i NTP.

Alle skjønner at E6 og E12 ikkje kan planlegges uten av Vegvesenet er med. Det
skjønner også Jon Georg Dale, og derfor er dette prosjektet blokkert av statsråden med overlegg.

Framtidig E6/E12 er trua av fleire «næringslivsinteresser», særlig i Svortdalen. Så langt har kommunen klara å stoppe slike prosjekt med henvisning til at både sjukehus og E6 må landes før utbyggeran slipper til. Det ser ut for å ha gått bra, og utbyggeran har akseptert at overordna infrastruktur er et vilkår for langsiktig overlevelse og utvikling. De skjønner at overordna infrastruktur ikkje er en trussel, men en forutsetning.

Men for Saga vedtok kommunen ei regulering før alvoret med E6/E12 var seget inn. Og siden gjennomføring av en vedtatt plan bare kan stoppes hvis det startes ny planlegging i samme område, kan altså utbygger kjøre sitt løp. Og utbygger er åpenbart av de som meiner egeninteresser står over overordna infrastruktur.

Nån har sagt til meg at det vil vara plass til ny E6 oppom det anlegget som nå bygges. Det avviser eg av to grunna. For det første må det vara plass til G/S-vei, 4-felt og et stort kryssområde. For det andre vil høydeforskjellen mellom en ny vei og eksisterende E12, bli så stor at det må bygges ei heilt ny bru over Tverråga.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.