Foto: Roger Marthinsen

"Alle tilbake på banen nå!"

Skrevet av Allan Berg, Sportslig leder Polarsirkelakademiet, trener Rana FK J16
27.06.2020 17:22 - OPPDATERT 28.06.2020 07:00

– En stund har fotballen vært stengt av hensyn til folkehelse. Nå er det viktig å åpne opp igjen for alle - på grunn av folkehelse, skriver Allan Berg.

Norge er på vei tilbake etter en historisk koronakrise. Fler og fler er tilbake på jobb – innen industri, kontor, institusjoner mv. Barn og unge, som nå har tatt ferie, er kommet tilbake på skolen sammen med sine klassekompiser og er tilbake til hverdagen de liker så godt. Norsk fotball er også på vei tilbake med trening og aktiviteter i landets vel 1755 klubber. Det er også mange gode grunner til å begynne å spille fotball igjen for de mer enn 260.000 spiller som er aktive i norske fotballklubbene. Forskningen viser at fotball er en intens og allsidig øvelse som effektivt bidrar til å forebygge og behandle en rekke livsstilsykdommer i tillegg er det en lagidrett som i seg selv bidrar positivt for den enkle i et felleskap.

Fotball er folkehelse

En stund har fotballen vært stengt av hensyn til folkehelse. Nå er det viktig å åpne opp igjen for alle - på grunn av folkehelse. Fotball er folkehelse, her finns det godt med forskning fra inn- og utland. Som en form for trening som effektivt kombinerer utholdenhetstrening, hjertefrekvenstrening og styrketrening, og som derfor påvirker hjertehelse, fettprosent, muskelfunksjon og beinhelse. Og en treningsform som til og med er motiverende og velvære.


 
Styrken ved å spille fotball etter koronakrisen er imidlertid ikke forbeholdt bestemte grupper. Fotball er en idrett som appellerer vidt til alle sosiale lag og til alle aldersgrupper. Og effekten av fotballtrening, på helse, kondisjon og velvære, har vist seg å være stort sett like for barn, unge, voksne og gamle, både for kjønn og for erfarne så vel som erfarne spillere.

Frafall

Jvf. en undersøkelse gjennomført av Nordland fotballkrets (NFF Nordland) , er fotballen i Nordland kommet godt i gang med aktivitet, etter at det er åpnet opp - det er positivt. Samtidig melder flere klubber om frafall innen barne-, ungdoms-, og voksenfotballen. Fungerende dagligleder i NFF Nordland, Frank Aas, understreker at situasjonen nå er kritisk med tanke på frafall: "Det vil være kritisk med tanke på frafall hvis vi ikke kommer i gang med tilnærmet full aktivitet for barn og ungdom omgående. Vi må samtidig ikke glemme at seniorlagene, der spillere over 20 år ikke omfattes av endringene, vil få store utfordringer da disse lagene vil bestå av en blanding av spillere over/under 20 år. Det betyr planlegging av aktiviteter der spillerne i samme gruppe har ulike forutsetninger for trening"(Frank Aas, NFF Nordland).  Den siste uken er det åpnet opp for barne- og ungdomsfotballen men det gjenstår at seniorfotballen åpnes i samme grad, hvi ikke er det fare for et større frafall. 
 
Jvf. en rekke danske studier har korona-krisen gjort voksne danskere lant mer inaktive enn før Danmark «stengte» i midten av mars – det samme antas å gjelde i Norge. En ny studie fra Institut for idræt og biomekanik ved Universitetet i Syd-Danmark viser at danskene har beveget seg 21 prosent mindre enn før krisen. Reduksjon i aktivitet er spesielt større i mindre byer og distriktet, der reduksjonen var rundt 30 prosent blant de lavest utdannede, som i gjennomsnitt har beveget seg 42 prosent mindre enn vanlig.

I et samfunnsperspektiv der vi per i dag har utfordringer med inaktive barn, unge og voksne, har vi som samfunn en forpliktelse til å legge til rette for aktivitet, så lenge det ikke går på bekostning av folkehelse jvf. Koronaen.

Klubbene, trenere, dommere og alle de frivillige i Norge, står på daglig for å skape livslang idrettsglede for den enkelte spiller og laget – det har de gjort i generasjoner og det vil de fortsette med det. Det er de fotballmiljøer - i by og distrikt - vi nå må ta vare på og motivere til å sørge for at fotballen også kan få en fornuftig gjenåpning. Det er lite som er så givende i folkehelse sammenheng, som den sosiale- og fysiske arenaen fotballen kan tilby, for det store flertall av innbyggere i dette land. Derfor er det viktig at det nå åpnes opp for att alle kan komme tilbake på fotballbanen så vi unngår det store frafall.  

Alle tilbake på banen nå!

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.