Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre er ikke verdens største fan av konferanser om digitalisering. Foto: Roger Marthinsen

- Alt som blir sagt på slike konferanser er i beste fall vås, i verste fall er det direkte kontraproduktivt

Skrevet av Hedda Hiller
13.11.2017 16:59 - OPPDATERT 19.01.2018 10:12

Aslak Sira Myhre mener vi må slutte å snakke om digitalisering som om det var noe magisk.

Direktør for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre, var ikke nådig mot konferanser om globalisering og digitalisering, på konferansen Agenda Nord-Norge, med nettopp undertittelen «Globalisering, urbanisering, digitalisering og Nord-Norge».

- Stort sett med få unntak, er det de dummeste plassene jeg har vært om jeg skal hente gode ideer. Nesten alt som blir sagt på slike konferanser er i beste fall vås, i verste fall er det direkte kontraproduktivt, fordi man snakker om det som om det var noe magisk, som om det var ett eller annet du må gjøre. Også vet man ikke engang hva det betyr, hva som ligger i bunnen. Hva betyr å digitalisere en prosess og robotisere? Det er forbanna enkelt. Det å løse en oppgave på en annen måte.

Nasjonalbiblioteket ble robotiserte for ti år siden, og tar vare på 1,3 millioner bøker.

- Bøkene er kaoslagret, og vi har en robot som henter bøkene på 15 bånd. Men vi gjorde jo ikke det for å robotisere. Vi gjorde det for å finne den mest effektive måten å lagre på. Jeg har vært der i tre år, og jeg har aldri hatt et møte om digitalisering. Jeg har aldri hørt noen snakke om digitalisering. Vi har 125 mennesker ansatt i avdelingen for digital bibliotekutvikling, men de ser ikke på seg selv som digitale. De ser på seg selv som noen som løser oppgaver. Utfordringen er å finne ut hvilken oppgave vi skal løse. Vi hadde en oppgave med å legge Nasjonalbiblioteket til Mo i Rana, men vi hadde ikke kollokvie. Vi løste det. Vi er ikke et Rana-påfunn, men vi løste det i Rana, sa Aslak Sira Myhre på Agenda Nord-Norge.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.