Munnbind har vært påbudt på flyreiser, men nå utvider myndighetene anbefaliungen til å omfatte flere offentlige steder. Foto: Tobias Skjelvik

Anbefaler bruk av munnbind – men meteren er viktigere enn munnbind

Skrevet av Roger Marthinsen
14.08.2020 11:11 - OPPDATERT 14.08.2020 14:14

– Kan hjelpe oss med å beskytte hverandre mot smitte i situasjoner der det ikke er mulig å holde avstand, sier assisterende helsedirektør Espen Ropstrup Nakstad.

I dag gikk myndighetene ut og anbefaler bruk av munnbind i enkelte situasjoner. Helsedirektoratet sendt ut en pressemelding der man anbefaler bruk av munnbind, og da også munnbind laget av tøy.

– Det er viktig å presisere at god avstand er det viktigste smitteverntiltaket vi har, sier assisterende helsedirektør Espen Ropstrup Nakstad. 

– Ny forskning viser at det å holde minst én meters avstand kan redusere risikoen for smitte med 80 prosent, mens riktig bruk av medisinsk munnbind reduserer risikoen med 40 prosent. Hvis vi bruker munnbind riktig kan det hjelpe oss med å beskytte hverandre mot smitte i transportsituasjoner der det ikke er mulig å holde avstand, sier Nakstad i Helsedirektoratets pressemelding.

Regjeringen fulgte opp pressemeldingen med en pressekonferanse klokken 14 i dag, der man anbefaler at folk i Oslo kommune og bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold fra mandag av bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde én meter avstand. Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes.

Anbefalingen om munnbind på fulle busser, tog og trikker når det ikke er mulig å holde én meter avstand er basert på råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. De har gått gjennom oppdatert forskning på munnbind. Munnbind hindrer først og fremst at smittsomme personer uten symptomer smitter andre.

– Bruk av munnbind erstatter ikke rådet om å holde minst en meter avstand til andre. Avstand beskytter mye bedre enn munnbind. Vi anbefaler munnbind som en ekstra beskyttelse når det er vanskelig å holde en meter avstand på kollektivtransport, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

– Den beskyttende effekten av munnbind er anslått til å være 40 prosent, mens det å holde minst én meter avstand er anslått å redusere risikoen for smitte med 80 prosent. Meteren er altså viktigere enn munnbindet, påpeker Høie.

– De grunnleggende smittevernrådene om å holde seg hjemme når man er syk, vaske hendene godt og teste seg hvis man har symptomer er fortsatt like viktige, sier Høie.

Barn som går på barnetrinnet (1.-7. klasse) og de som er yngre enn dette anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

[annonse]
– Mange bruker ikke munnbind og tøymunnbind riktig. Derfor vil Helsedirektoratet gå ut med informasjon til befolkningen om riktig bruk. De har også lagt ut en oppskrift på hvordan man kan sy munnbind selv, sier Høie.

Anbefalingen om bruk av munnbind ved trengsel på offentlig transport i Oslo kommune og i bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold gjelder i første omgang fra mandag 17. august og to uker fremover.

Oppfordringen om hjemmekontor og forskjøvet arbeidstid for å redusere faren for smittespredning i rushtiden gjelder fortsatt.

– Dette er også viktig for å gi plass til dem som er helt avhengig av kollektivtransport for å komme seg på skole eller jobb. Jeg er glad for at mange arbeidsgivere og arbeidstakere følger oppfordringen.

Helsedirektoratets anbefalinger om munnbind:

  • Helsedirektoratet anbefaler på bakgrunn av den nåværende smittesituasjonen i landet at det for en tidsbegrenset periode på 14 dager, fra og med mandag 17. august 2020, benyttes munnbind på kollektivreiser i, til og fra Oslo kommune samt i Indre Østfold bo- og arbeidsmarkedsregion.
  • Anbefalingen gjelder situasjoner der den reisende ikke kan opprettholde minst én meter avstand til andre passasjerer.
  • Barn under ungdomsskolealder anbefales ikke å bruke munnbind.
  • Munnbind bør være av typen kirurgisk munnbind, eller tøymunnbind som tilfredsstiller kravene til Standard Norge for munnbind til bruk i det offentlige rom.
  • Personer som er smittet eller har symptomer på covid-19 og må bryte sin selvisolasjon for å transporteres til og fra helseinstitusjon eller teststasjon.
  • Ved reiser fra flyplasser til hjemmet etter reiser som medfører karanteneplikt.
  • For pårørende som ikke kan holde minst en meter avstand til en person med mistenkt eller bekreftet covid-19-sykdom ved behov for pleie eller omsorg.
  • I jobbsammenheng der nær kontakt ansikt til ansikt ikke kan unngås

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.