Nestleder i Rana Ap, Peter Eide Walseth, påpeker at Rana kommune ville hatt nærmere ti millioner kroner mer i frie inntekter, med en Ap-styrt regjering i stedet for Solberg-regjeringen. – Blant annet fordi vi vil prioritere kommunene fremfor skattekutt til de rike, sier Walseth. Foto: Roger Marthinsen

– Ap prioriterer kommunene, regjeringen prioriterer skattelette

Av Roger Marthinsen
15.05.2018 12:37 - OPPDATERT 15.05.2018 15:12

– Det Høyre, Frp og Venstre lokalt er opptatt av, er ikke barnehagepolitikk, men forsvarspolitikk i forhold til sin egen regjering, mener nestleder i Rana Ap, Peter Eide Walseth.

– Rana kommune ville hatt nærmere ti millioner kroner mer i frie inntekter, med en Ap-regjering. Penger vi ville brukt til skole og barnehage; ikke skattelette for de aller rikeste.

Dette sier nestleder i Rana Arbeiderparti, Peter Eide Walseth, etter at Rana Venstre, Rana Høyre og Rana Frp tidligere i dag gikk ut i media og kritiserte Rana Aps utspill mot regjeringens barnehagepolitikk.

– Det Høyre, Frp og Venstre lokalt er opptatt av, er ikke barnehagepolitikk, men forsvarspolitikk i forhold til sin egen regjering, sier Walseth til Rana No.

Skattekutt for de rike

– Jeg merker meg at man skryter av at kommuneøkonomien har blitt bedre under Solberg-regjeringen. Arbeiderpartiet har i samtlige budsjettforslag de siste fire årene prioritert mer penger til kommunene, enn det regjeringen har gjort. Det har Arbeiderpartiet kunnet gjøre fordi vi ikke vil prioritere å gi de 1600 rikeste personene i Norge en årlig skattelette på 570.000 kroner, sier Walseth. 

Walseth viser til at Ap i sine alternative budsjettforslag for de siste fire årene, har foreslått å bevilge totalt 8,7 milliarder kroner mer til kommune i såkalt frie inntekter.

– I 2017 og 2018 foreslo vi å gi kommunene to milliarder mer, for hvert av årene. Dette ville gitt Rana kommune 9,7 millioner mer i 2017, og 9,6 millioner mer i 2018, i frie inntekter, sier Walseth.

– Penger man kunne brukt på skole og barnehage, sier Walseth, som videre viser til at Ap har forslått større bevilgninger også til barnehagene. 

– I 2015 ville vi bruke 495,4 mill kroner mer, deretter 250 mill kr. (2016), så 300 mill kroner i 2017 og i år 602 millioner kroner mer, sier Walseth.

Kutte kontantstøtten

Noen av de midlene Ap vil bruke for å styrke frie inntekter og øke bevilgninger til barnehage, skal komme fra kutt i kontantstøtten. I Aps budsjettforslag for de siste tre årene har man foreslått å redusere kontantstøtten med 735-755 millioner kroner per år. 

– Javisst kan man si at kontantstøtte er familiepolitikk, men det kommer et fåtall til gode og jeg tror ikke de 73 som står i barnehagekø i Rana synes det er en god politikk. Forøvrig er det jo forunderlig at Venstre er mot kontantstøtten, men likevel stemmer for når man er i regjering, sider Peter Eide Walseth, som videre påpeker at Solberg-regjeringen i 2015 økte foreldrebetalingen i barnehagene.

– Regningen på 312 millioner kroner ble sendt til foreldrene i samme år som millionærer og milliardærer fikk store skattekutt. Arbeiderpartiet foreslo å styrke sektoren med samme beløp, men de borgerlige partiene stemte oss ned, sier Walseth. 

– Velkommen etter, regjeringen

I forhold til justeringene av grensen for rett til barnehageplass, ler Walseth av lokallagenes "Velkommen etter, Arbeiderpartiet"-utspill.

– Arbeiderpartiet foreslo allerede i 2014 å innføre rett til barnehage for barn til 1. november. Arbeiderpartiet foreslo allerede i 2016 å gi alle rett til barnehageplass frem til 31. desember.

– Så velkommen etter til regjeringen, sier Walseth. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.