Nordland Arbeiderpartis gruppeleder Mona Nilsen. Thor-Wiggo Skille/Nordland fylkeskommune.

Arbeiderpartiet vil styrke flytilbudet på Helgeland og få løsninger for fergeprisene

Skrevet av pressemelding
23.02.2020 19:41

– Vi kan ikke rasere kortbanenettet nå, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Mona Nilsen.

– Vi mener staten må ta ansvar å kjøpe inn flytilbud mellom Evenes og Bodø og styrke FOT-tilbudet på Helgeland. Det vil vi fremme en uttalelse til samferdselsdepartementet om sier Arbeiderpartiets gruppeleder Mona Nilsen. 

Nyheten om Widerøes dramatiske kutt i rutetilbudet slo ned som en bombe i Nordland forrige mandag. Spesielt vakte det oppsikt at den eneste ruten mellom Evenes og fylkeshovedstaden Bodø.

– Det er dramatisk for Nordland at det eneste kollektivtilbudet mellom to av de større byene våre kuttes over natten. Det kan vi rett og slett ikke akseptere, og det må regjeringen rette opp i. Det er deres politikk som har skapt dette uføret. 

– MÅ SENKE AVGIFTENE

Det er ikke første gang regjeringens politikk for kortbanenettet vekker oppsikt. I 2016 kuttet regjeringen 100 millioner kroner i FOT-rutetilbudet på Helgeland. Det førte til at regionen gikk fra 17 til 9 daglige avganger til Bodø. Avgiftene på kortbanenettet har økt dramatisk, og Arbeiderpartiet mener det er helt nødvendig at man styrker kortbanenettet. 

– Vi må senke avgiftene på kortbanenettet, staten må inn med midler til å kjøpe flere FOT-ruter og man må sørge for å ruste flyplassene til en fremtid med elektriske fly. Nordland er godt egnet til å ligge helt i front på utviklingen av elektriske flyreiser. Da kan vi ikke rasere kortbanenettet nå, avslutter en engasjert gruppeleder. 

VIL HA LØSNINGER FOR FERGEPRISENE

Arbeiderpartiets fylkestingsgruppe vil også jobbe for å få fortgang med løsninger på fergeprisene.

– Vi må få lavere innskudd for verdikort og AutoPass på ferger, og vi må få det raskt, sier nestleder i samferdselskomiteen Odd Arnold Skogsholm (Ap).
 

På fylkestingssamlingen på Mo i Rana fremmer Arbeiderpartiet en uttalelse om at satsene for innskudd på AutoPass og verdikort må senkes så raskt som mulig.

– Det er for høy inngangsbillett til de ordningene som gir rabatt. Det er utrolig viktig at disse ordningene blir tilgjengelig for alle. Fergeprisene har økt de siste årene, men rabattordningen er nasjonal. Vi må selvsagt finne løsninger på fergeprisene, men uavhengig av det er det viktig at regjeringen gjør sitt for å redusere inngangsbilletten for de som trenger det mest, sier Skogsholm.

Takster for fergetrafikk er i dag regulert av riksregulativet. Riksregulativet er dermed også styrende for rabattordninger, som verdikort og AutoPass på ferger. Her kan oppnås inntil 50% rabatt for private. Inngangsbilletten er her at verdikort eller AutoPass må kjøpes på forhånd til en pris på kr. 3600,- for personbilene opp til 8 meter. Det er en viktig rabatt for de som har ferge som veien sin. 

Arbeiderpartiets gruppeleder Mona Nilsen håper de andre partiene vil stille seg bak uttalelsen.

– Samferdselsministeren har møtt fergefylkene og det er etablert en dialog. Nå forventer vi at regjeringen går fra dialog til handling. Det haster og vil kunne gi trygghet og forutsigbarhet langs kysten, sier Nilsen.
 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.