Mette Jakobsen og Marit J. Hansen i NOAH gleder seg over at pelsdyrnæringen skal avvikles, men går likevel i tog for å opprettholde press på politikerne. Foto: Hedda Hiller

Arrangerer sitt aller siste fakkeltog mot pelsoppdrett

– Vi håper jo virkelig at dette er det siste året vi går.


I den nye regjeringsplattformen som ble lagt frem 14. januar i år, ble det klart at pelsdyrnæringa i Norge skal avvikles. Det betyr at landets 200 pelsdyrbønder skal legge ned næringen sin på sikt. Mette Jakobsen og Marit J. Hansen i NOAH jubler over avgjørelsen, men arrangerer likevel sitt årlige demonstrasjonstog mot pelsdyrnæringen. 

– Regjeringen har tatt et helt tydelig grep, men vi velger likevel å gå i tog for å legge press på politikerne til å gjennomføre. Det vil ta syv år før pelsoppdrett blir helt avviklet, noe vi ønsker å forkorte. Det er også en av grunnene til at vi holder fakkeltog. Vi vil ha alle pelsfarmer lagt ned fortest mulig. Men det blir jo egentlig et demonstrasjonstog og seierstog i ett dette, sier Mette Jakobsen. 

Fakkeltog mot pelsdyrnæringen har vært arrangert i Norge i 15 år, og de fire siste årene også i Rana. 

– Vi håper jo virkelig at dette er det siste året vi går. Det er en skam at dyr fortsatt lever i små nettingbur i Norge. Pelsdyrene lever under store lidelser ikke har et verdig og godt liv. Uansett hva pelsbønder sier! Det er ikke naturlig for ville dyr å leve i små nettingbur, sier Mette Jakobsen. 

– Veterinær Ragnhild Arnesen har undersøkt flere av disse dyrene, og selv om det ikke alltid kan avdekkes fysiske skader, bærer de tydelig preg av det livet de har levd, fortsetter hun. 

Her kan du lese Mette og Marits eget intervju med Ragnhild Arnesen. 

– Det finnes jo så mye annet som er bedre enn pels. Det er kun en motesak. Det er fristende å kalle det steinaldertenking å bruke pels, men de brukte i det minste hele dyret, sier Hansen. 

– Det skal godt gjøres at politikerne går tilbake på denne beslutningen, men det er viktig å vise at vi er på hugget ennå. Vi ønsker også et totalforbud mot import av pels, sier Mette Jakobsen. 

Demonstrasjonen arrangeres 27. oktober, med oppmøte på Rådhusplassen og fakkeltog ned gågata. 

– Husk varme klær og bli med på et siste tog mot pelsdyroppdrett, oppfordrer Mette Jakobsen. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.