Foto: Heiko Junge / NTB

Artisten Hans-Erik Dyvik Husby er død

Vokalisten og skuespilleren Hans-Erik Dyvik Husby døde fredag, 49 år gammel.


– Vi er lei oss over å kunngjøre at Hans-Erik Dyvik Husby, også kjent for verden som Hank von Hell, dessverre gikk bort 19. november 2021, heter det i en melding på Husbys offisielle Facebook-side ved 23-tiden fredag kveld.

Manager Boye Nytun bekrefter også dødsfallet på vegne av familien overfor NRK fredag kveld.

Artisten ble først kjent som frontmann og vokalist i bandet Turboneger på 1990-takket – da under navnet Hank von Helvete. Hans-Erik Dyvik Husby var gjennom årene også kjent under andre navn som Hertis og Hertugen.

De siste årene har Husby gitt ut ny rockemusikk under artistnavnet Hank von Hell. Det siste albumet «Dead» kom ut i 2020. Fra januar neste år skulle Husby, ifølge sin kalender, legge ut på en omfattende turné over hele Europa med den nye musikken.

Artisten Carina Dahl opplyser om dødsfallet på Instagram fredag kveld.

– Dette er bare så trist. Pappa vekket meg hjemme i Trondheim i dag med nyheter som har gjort dagen her tung. Onkel Hank, minnene lever videre! Fra du holdt sikkert fire taler i bursdagen min fordi du alltid hadde så mye på hjertet, til du skremte bort innpåslitne gutter fra meg og lillesøster med at det var «du som var onkel hank»! Til herlige middager sammen med felles matglede & ikke minst da vi konkurrere i MasterChef og MGP! Jeg entrer scenen i kveld med deg i mitt hjerte. Til vi ses igjen, skriver Dahl.

Tvedestrandsposten meldte først om dødsfallet fredag kveld og viste til at familie i Tvedestrand hadde opplyst det til avisa.

På Facebook skrev venner og artister kondolanser og sørget over tapet av artisten.

Etter at han gikk ut av Turboneger i 2009 begynte derimot en annen og svært variert karriere. Han spilte filmrollen som Cornelis Vreeswijk, sto på scenen som Jesus i «Jesus Christ Superstar» og skinte i rollen som Petter Dass i Nordland Teaters "Petter", som ble spilt høsten 2018. Han deltok også i Stjernekamp og Melodi Grand Prix, og var dommer i Idol.

I 2014 oversatte han et knippe sanger av Johnny Cash til norsk og turnerte landet rundt med dette materialet. I 2019 sto han på scenen i Göteborg da Mozarts opera «Tryllefløyten» ble satt opp.

Senest i fjor ble det kjent at Husby sto på rollelisten i den svenske Netflix-serien «Clark» om det såkalte stockholmssyndromet. Serien har ennå ikke hatt premiere.

I 2012 ga forfatter Håvard Rem ut en biografi om Husby hvor han beskrev oppveksten, rockekarrieren, rusmisbruket – og avrusningen i boka «Hank». 

Hans-Erik Dyvik Husby bodde sine første barneår på Gravdal,  i Vestvågøy kommune. Da han var tre år gammel flyttet til Å i Lofoten. Senere flyttet familien til Fauske, Rognan og Tvedestrand.

Hans-Erik Dyvik Husby var åpen om sin tid som rusmisbruker, at det til slutt førte til at han måtte gi seg i Turboneger hvis han skulle greie å slutte.

– Rock 'n' roll skaper ikke rusmisbrukere, men rusmisbrukere tiltrekkes av rock 'n' roll, sa Husby i et intervju med Fædrelandsvennen i forbindelse med bokutgivelsen.

Han fortalte også at han hadde søkt til scientologikirken for å komme seg ut av misbruket.

Husby etterlater seg barn. 

Les også:
 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.