Prisvinner Arvid Martinsen (t.v.) sammen med Sofus Urke som delte ut Stubøprisen. Foto: Ulla Stina Wiland

Arvid tildelt nordnorsk jazz´ hederspris

Skrevet av Roger Marthinsen
23.06.2021 23:16 - OPPDATERT 24.06.2021 06:00

Arvid Martinsen priset for særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge.

Trombonist og jazzmusiker Arvid Martinsen (70) ble i dag tildelt Stubøprisen 2021, under Festspillene i Nord-Norge. Stubøprisen er nordnorsk jazz´høyeste utmerkelse, og prisen deles ut hvert annet år til en person som gjør eller har gjort en særlig innsats for jazzmiljøet i Nord-Norge. 

I juryens begrunnelse fremeheves det blant annet at Martinsen holder høyt nivå nasjonalt, er en virtuos på trombone og er en nestor i nordnorsk jazz. 

– Arvid Martinsen er en allsidig musiker med hjerte i jazzen og som behersker mange ulike stilarter. Med Brygfjelldalen som base har han i nesten tre tiår drevet en omfattende virksomhet som jazzmusiker, bandleder, komponist, instruktør, konsertarrangør, skribent og inspirator for flere generasjoner musikere og publikummere. Martinsen er en lagspiller av rang som spiller andre gode. Han har betydd og betyr mye for nordnorsk jazz og norsk kulturliv, spesielt med tanke på å inspirere og motivere unge talenter. Arvid Martinsen er en skikkelig entreprenør på sitt felt, en igangsetter og gjennomfører, med stor kraft. Årets prisvinner er en generøs og ekte nordnorsk kulturpersonlighet, som er en verdig vinner av Stubøprisen 2021, melder styret for Thorgeir Stubøs minnefond i en pressemelding i kveld.  

Idéen bak Thorgeir Stubøs minnefond er å hedre en stor jazzmusiker og samtidig stimulere nordnorsk kultur. Stubøprisen består av et diplom laget av kunstneren Karl Erik Harr og et stipend på kr. 25.000. Prisen deles i år ut for 17. gang. 

Styret for Thorgeir Stubøs minnefond har følgende begrunnelse for tildelingen til Arvid Martinsen:

«Arvid Martinsen holder høyt nivå nasjonalt og er en virtuos på trombone. Han er en nestor i nordnorsk jazz. 

Martinsen har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og var vel etablert i Oslos frilansmiljø da han valgte å flytte tilbake til Nord-Norge.  

I 1981 fikk han fast jobb som trombonist i Forsvarets Distriktsmusikkorps Nord-Norge i Harstad og spilte der sammen med kjente jazzmusikere og arrangører som Frode Thingnæs, Henning Gravrok og Vidar Johansen.

Han har ledet flere ensembler, blant annet Arvid Martinsen Band (AMB) som i 1981 ga ut albumet «It's Just A Game», den første jazzplaten (LP) som er innspilt i Nord-Norge. Unge, talentfulle jazzmusikere fikk sjansen i platestudio sammen med kremen av Oslo-musikere. Her viste Arvid sitt sterke engasjement for nordnorsk jazz ved å slå et slag både for musikere nordfra og for det lokale plateselskapet «Experience Records» i Mosjøen. Tittellåten «It’s Just a Game» var i mange år kjenningsmelodi i NRK-programmet «Radiobridgen.»

[annonse]
Som musikalsk leder og komponist har Martinsen hatt flere oppdrag som musikalsk leder for Nordnorsk Ungdomsstorband, Hærens Musikkorps og andre ensembler.

Han har hatt et betydelig nordisk samarbeid med flere kjente jazzband og solister, blant annet i prosjektet «Crescendo» fra 2004 med over hundre musikere fra Norge og Sverige og med konsert i Umeå i 2014 som da var europeisk kulturby. Martinsen har også samarbeidet med Kulturakademien i Storuman kommune i Nord-Sverige, samt levert bestillingsverk og jazzkomposisjoner.

Verdt å nevne er også Martinsens band «The Funk Disease» som har samarbeidet siden 2013 med den amerikanske artisten og vokalisten Freedom Bremner og som har gjort innspillinger i New York.

Arvid Martinsen er en allsidig musiker med hjerte i jazzen og som behersker mange ulike stilarter. Med Brygfjelldalen som base har han i nesten tre tiår drevet en omfattende virksomhet som jazzmusiker, bandleder, komponist, instruktør, konsertarrangør, skribent og inspirator for flere generasjoner musikere og publikummere.

Martinsen er en lagspiller av rang som spiller andre gode. Han har betydd og betyr mye for nordnorsk jazz og norsk kulturliv, spesielt med tanke på å inspirere og motivere unge talenter.

Han er en skikkelig entreprenør på sitt felt, en igangsetter og gjennomfører, med stor kraft.

Det står stor respekt av å si opp en fast stilling som profesjonell musiker for å flytte hjem til Helgeland for å jobbe med lokalt kulturliv. Men det gjorde Arvid Martinsen i 1994 og han har blitt et kraftsentrum i Mosjøens, Hemnes og Korgens kulturliv, som dirigent, initiativtaker og oppdragsgiver for mange utøvere. I tillegg har Arvid klart å ivareta og videreutvikle sin egen karriere og er aktiv som aldri før.

Under Festspillene Helgeland i år er han engasjert til et stort prosjekt med egne komposisjoner for fullt janitsjarkorps med komp og jazzsolister. I mars 2022 turnerer han med jazzstandard-bandet «Just Friends». Nok en gang tar han med unge og spennende talenter sammen med drevne jazzmusikere. Som prisvinneren selv formulerer det: «Jeg har alltid med lokale unge talenter på mine konserter der det er praktisk mulig og naturlig. Jeg ble sett og hjulpet fram som ungt talent og nå er det «payback time».

Årets prisvinner er en generøs og ekte nordnorsk kulturpersonlighet, som er en verdig vinner av Stubøprisen 2021.»

-----

Minnefond

Da gitaristen Thorgeir Stubø fra Narvik døde i 1986, bare 43 år gammel, mistet jazzen en av sine fineste utøvere og tradisjonsbærere. Stubø bidro til for alvor å plassere Nord-Norge på jazzens verdenskart. Thorgeir Stubøs minnefond ble opprettet i 1987.

-----

Tidligere prisvinnere:

 • Saksofonisten Kjell Bartholsen (1989)
 • Saksofonisten Henning Gravrok (1991)
 • Vokalisten Marit Sandvik (1993)
 • Gitaristen Øystein Norvoll (1995)
 • Pianisten Jan Gunnar Hoff (1997)
 • Trommeslageren Trond Sverre Hansen (1999)
 • Bassisten Konrad Kaspersen (2001) 
 • Trombonisten Øystein B. Blix (2003)
 • Trompeteren Tore Johansen (2005)
 • Gitaristen Hallgeir Pedersen (2007)
 • Trommeslageren Finn Sletten (2009)
 • Musikkjournalisten og forfatteren Jan Ditlev Hansen (2011)
 • Jazzmusikeren og organisatoren Tim Challman (2013)
 • Bassisten Oddmund J. Finnseth (2015)
 • Jazzgitaristen og komponisten Håvard Stubø (2017)
 • Trommeslageren og komponisten Roger Johansen (2019)