Det blir cup-spill for Lisa-Marie Karlseng Utland og Rosenborg i 2020. For herrene er imidlertid NM 2020 avlyst.

Avlyser cupen for menn – men Lisa-Marie kan bli cupmester

Skrevet av Roger Marthinsen
10.09.2020 13:56 - OPPDATERT 10.09.2020 17:02

Fotball-NM for kvinner gjennomføres – NM for menn avlyses. Men det blir likevel noen cup-kroner i klubbkassa til Rana FK.

Forbundsstyret i NFF har besluttet at norgesmesterskapet for kvinner gjennomføres. NM for menn avlyses. Dette melder NFF på sin hjemmeside i dag.

– NFF har i dialog med Norsk Toppfotball og Toppfotball Kvinner undersøkt alle muligheter for gjennomføring før en beslutning nå er tatt, melder Forbundsstyret.

Årsaken til at NM for herrer er avlyst, er at terminlisten på herresiden gir svært få ledige datoer for gjennomføring. Nylige tilstramninger i toppfotballprotokollen øker sannsynligheten for ytterligere mangel på spilledatoer. 

– 2020 er et unntaksår for samfunnet og for norsk fotball. For første gang i historien, med unntak av krigsårene, er det ikke mulig å gjennomføre et normalt norgesmesterskap for herrer. NFF har hele tiden hatt som mål å få i gang hele fotballen. Når myndighetene ikke har gitt grønt lys for trening og kamp for alle, kan NM i 2020 uansett ikke gjennomføres med at breddeklubbene får delta. Etter en helhetsvurdering er dessverre konklusjonen at årets norgesmesterskap for herrer avlyses, sier NFF-president Terje Svendsen.

På kvinnesiden er situasjonen en annen. Kampprogrammet er redusert fordi sluttspillet er kuttet. Dette gir rom i terminlisten til å gjennomføre et NM. I tillegg er det færre klubber med i norgesmesterskapet på kvinnesiden, enn på herresiden.

– Vi vet at cupen er viktig for engasjementet og oppmerksomheten som fotball for kvinner fortjener. Derfor er jeg svært glad for at vi kan gjennomføre NM for kvinner. I tillegg flytter vi årets finale hjem til Ullevaal. Slik situasjonen er nå kan vi ikke ha mer enn 200 tilskuere, men vi kommer til å gjøre vårt for å skape en flott ramme rundt finalen innenfor smittevernfaglige rammer sammen med våre samarbeidspartnere. Med dette sender vi et signal om viktigheten av å satse på fotball for kvinner, sier Svendsen.

Med gjennomføringen av NM for kvinner har altså Lisa-Marie Karlseng Utland muligheten til å sikre seg sitt første cupmesterskap i Norge. Hun ble cupmester med svenske Rosengård i 2018, men i Norge er en tapt cupfinale med Trondheims-Ørn i 2014, det nærmeste Rana-jenta har vært en kongepokal. Den gangen endte finalen med tap 1-3 mot Lillestrøm. Utland scoret imidlertid for Ørn i finalen, og hun har senere uttalt at nettopp den scoringa var det som fikk henne til å fortsette som fotballspiller, etter en periode der hun hadde slitt blytungt med motivasjonen. Nå er altså Utland og hennes klubb Rosenborg – som er Trondheims-Ørn i ny drakt – stille blant lagene som får spille NM i 2020. 

Cupen for kvinner kan imidlertid ikke gjennomføres i helt opprinnelig form, ettersom det fortsatt ikke er åpnet for breddefotball for voksne. Cupen blir spilt med lagene i 1. divisjon og Toppserien, mens lag i 2. divisjon ikke kan delta. Dette innebærer at lag som B&Y og Grand Bodø, som begge var klare for 1. runde i NM da oppsettet kom i januar, ikke får delta i årets NM. 

I og med at årets herre-NM er avlyst, vurderer NFF å ta med enda flere klubber enn de 250 som normalt får plass i NM, til neste år. 

[annonse]
– Vi ønsker å gi cupen et løft neste år, for eksempel ved at flere lag får være med i de kvalifiserende rundene, og at flere av de siste rundene legges til helg for å øke attraktiviteten og øke interessen, sier Svendsen.

Selv om herre-cupen, som er en inntektskilde for mange små klubber, er avlyst, så legger Forbundsstyret til grunn for sitt vedtak at cupkassen på herresiden, som består at 30 millioner kroner, fordeles i tråd med normal utbetaling 2017-2019. det betyr at rundt 13 millioner kroner går til toppklubbene, 8 millioner kroner går til breddeklubber og 8 millioner kroner går til NFF.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.