Betydelig snøskredfare i fjellet – vanskelige kjøreforhold i lavlandet

Skrevet av Roger Marthinsen
25.12.2018 09:52 - OPPDATERT 25.12.2018 17:01

– Det kommer mye nysnø og eventuelle skred kan bli store.

Hoverderdningssentralen for Nord-Norge (HRS Nord-Norge) melder om betydelig snøskredfare i det meste av Nord-Norge i dag 1. og i morgen, 2. juledag. Det meldes om skredfare kategori 3, betydelig. 

Varselet gjelder blant annet Svartisen-, Saltfjellet- og Umbukta-området. 

På varsom.no utdypes skredfaren:

– Ustabile forhold. Vær forsiktig i områder med fersk fokksnø. Det kommer mye nysnø og eventuelle skred kan bli store.

Og skredfaren vil øke utover dagen og morgendagen, som følge av store mengder nedbør.

– Det ventes et stort snøfall på tirsdag. Lokalt kan det komme ytterlige 40-50 cm. De største mengdene ventes i indre strøk mot svenskegrensen. Nysnø kombinert med kraftig vind vil danne store fokksnøflak i terrengformasjoner som ligger i le for både sørvest og nordvest. Det vil være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen og også enkelte naturlig utløste skred kan forekomme der det lokalt ligger rim under flakene. Skredfaren øker til 3; betydelig, meldes det på varsom.no.

I lavlandet har store mengder snø og sludd, og på kysten regn, skapt vanskelige kjøreforhold.

Det er ventet plussgrader også i innlandet nå i dag, med sludd og regn, noe som kan gi vanskelige kjøreforhold. I følge yr.no skal temperaturen de neste dagene ligge på pluss-sida, med mye nedbør i form av regn, sludd og snø. På årets nest siste dag, søndag 30. desember, skal det klarne opp og bli kaldere.

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.