Leder for beredskap, Kjell Espen Solhaug og brannsjef Frode Thomassen. Foto: Hedda Hiller

Brannvesenet advarer:
– Moderat fare for skogbrann

Skrevet av Hedda Hiller
23.06.2020 17:00 - OPPDATERT 23.06.2020 19:31

Vær ekstra påpasselig med sankthansbålet i kveld.

Sankthansaften i år er tørrere enn normalt, og det er meldt moderat skogbrannfare over hele Helgeland. Det gjør at blant annet Brønnøysund kommune har besluttet å forby bålbrenning i kveld, men så langt har ikke brannvesenet i Rana tenkt å gå. 

– Vi ønsker ikke å sette en demper på stemningen, og det at folk kommer seg ut i natur og friluft, men det er viktig at alle tar sine forholdsregler, sier brannsjef i Rana, Frode Thomassen. 

Han forteller at mange lurer på hva som egentlig gjelder om bål og bålbrenning, og går derfor ut for å opplyse om reglene. 

– Det viktigste er uansett å vise aktsomhet og opptre slik at det ikke blir brann. Fyr gjerne opp bålet i fjæra, og ikke bygg det så høyt at du mister kontrollene. Det er langt tryggere med et lite bål, sier han. 

Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud. I denne perioden er det ikke tillatt å tenne opp bål og grill i eller i nærheten av skog og annen utmark. 

Det finnes likevel unntak fra regelen:

  • Du har lov til å tenne bål dersom det åpenbart ikke kan begynne å brenne. For eksempel hvis det fortsatt er snø på bakken eller at det har regnet mye over lang tid.
  • Det er lov til å grille og brenne bål på tilrettelagte grill- og bålplasser.
  • Du kan grille i din egen hage.
  • Bål i forbindelse med St. Hansfeiring
– Før du tenner opp må du vurdere området. Finnes det noe som kan ta fyr i umiddelbar nærhet? For eksempel tørt gress, trær og bebyggelse. Vind kan fort ta tak i flammer og glør, sier Thomassen. 

Du skal aldri forlate levende ild, og før du går må du forsikre deg om at ild og alle glør er helt slokket og rydde opp etter deg. 

– Det er alltid den som brenner bålet som har ansvaret for brannsikkerheten. Dersom bålet kommer ut av kontroll må du straks varsle brannvesenet på 110. Ikke nøl med å varsle. Andre henvendelser om bålbrenning kan gjøres til brannvesenet på 75 54 68 50, sier Thomassen. 

[annonse]
(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Rana brann- og redning

Leder for beredskap, Kjell Espen Solhaug, ber også om at folk ikke bruker sankthansbålet til å kvitte seg med annet skrot og skammel. 

– De som har samlet opp bygningsavfall igjennom året og bygger i høyden har misforstått. Det er ikke tillatt å brenne annet enn rent trevirke. Vis hensyn, andre bør ikke sjeneres av røyken, og den kan i verste fall være både forurensende og giftig. Dette er avfall som skal leveres til gjenvinning, sier Solhaug.

De to forteller at brannvesenet ikke har flere henvendelser om brann på Sankthansaften enn normalt. 

– Det er mange folk samlet, og det er sjeldent bålene kommer ut av kontroll, men i år har det vært veldig tørt, og derfor er det viktig å være ekstra påpasselig. 

Oppfordringen er derfor klar:

– Brannlovens sikkerhetsbestemmelser for bålbrenning gjelder også for sankthansbål. Rana brann- og redning håper alle viser aktsomhet og unngår brannfarlig bålbrenning, sier Frode Thomassen. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.