Kateket Sølvi Ulvestad (t.v.) sammen med konfirmantene som skal arrangere klesbyttemarked på Mo menighetshus; Johannes Adriansen Øyen, Angell Ugedal, Bettina Konradsen, Mia Therese Myhre Magnussen og Frederik Sagli Hagh (foran). Foto: Benedicte Linnea Handberg

– Bytt vekk gamle klesskatter du ikke bruker lenger – få nye favoritter i retur!

Skrevet av Roger Marthinsen
12.02.2020 17:00 - OPPDATERT 12.02.2020 19:32

Både økonomi og miljø er i fokus, når det inviteres til klesbyttemarked i Mo menighetshus.

Torsdag 20. februar arrangerer Kirken i Rana klesbyttemarked på Mo menighetshus. Dette er et tiltak for de som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

–  Som et av aktivitetsvalgene for konfirmantene i Mo menighet 2019-2020 ønsket vi å tilby «Arrangere Klesbyttemarked», sier kateket Sølvi Ulvestad.

– Tanken slo meg i forbindelse med skolestreiken for klima som var arrangert over hele landet og også her på Mo i fjor vår. Ei lita gruppe på seks konfirmanter valgte dette, og er nå med i planleggingen og gjennomføringen av denne dagen, sier Ulvestad i en pressemelding. 

– Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen, og klesbyttemarked er noe alle kan være med på, sier Mia Terese Myhre Magnussen. Hun håper at denne dagen kan bidra til at kvalitet og gjenbruk blir lettere, enn å kjøpe nyproduserte klær.

– Vårt store miljøfotavtrykk skyldes blant annet klesforbruket vårt. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte. Ved å bytte reduserer vi behovet for å kjøpe nye klær, og dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen vår kraftig. Hvis alle nordmenn byttet til seg tre plagg i året, i stedet for å kjøpe nytt, ville vi kuttet like mye CO2 som om alle bileiere i Norge lot bilen stå i fem dager, sier Myhre Magnussen.

Angell Ugedal og Johannes Adriansen Øyen forteller at klesbyttekonseptet er enkelt. I forbindelse med klesbyttedagen på Mo menighetshus har man brukt Naturvernforbundet sine tips og ideer i planleggingen.

– Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke. Innlevering av klær skjer på Mo menighetshus samme ettermiddag som markedet arrangeres, sier Angell Ugedal og Johannes Adriansen Øyen. De to vil sammen med flere andre være på plass en time før markedet åpner, for å ta imot det du ønsker å bytte.

Det er forøvrig ikke bare klær man kan levere inn og bytte til seg denne dagen.

– I tillegg til klær og sko, tar vi også imot pent brukte brettspill, leker for barn, og bøker for barn, ungdom og voksne. Også her er tallet 7 per person. Og kanskje vi starter selve byttingen med en liten mannekengoppvisning med innleverte klær, sier Frederik Sagli Hagh.

Det har blitt arrangert klesbyttemarked både på Ungdommen hus og på Campus tidligere. Men det er første gang kirken i Rana skal arrangere dette. Kleshengere og -stativer er innlånt fra Ungdommens Hus – i gjenbrukens ånd.

– Ja, og så vil vi selge kaffe og kaker mens vi organiserer alt som kommer inn. Klesbytting er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og et godt alternativ til shopping, sier Bettina Konradsen, som er spent på hvor mange som kommer.

– Men det hadde jo vært kult om det kom mange, både barn, ungdom, voksne og gamle, sier Konradsen.

Pengene som kommer inn på kafesalget skal gå til Hearts of Hope i Mo i Rana.

– Vi har også bestemt at dersom det blir klær og annet til overs så skal Hearts of Hope få alt det som de har brukt for. Og resten blir levert til gjenbruk, sier Benedicte Handberg.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.