Illustrasjonsfoto Foto: Roger Marthinsen

"Dårlig på integrering?"

Skrevet av Trond Ørjan Møllersen
10.11.2019 11:00

DEBATT: Trond Ørjan Møllersen stiller spørsmål rundt Rana kommunes integreringsevne med bakgrunn i antall flyktninger kommunen er bedt om å bosette i 2020.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har nettopp anmoda kommunan om å bosette til sammen 5 120 flyktninga i 2020.

Av Helgeland-kommunan er det seks som blir bedt om å bosette: Brønnøy 20, Herøy 10, Alstahaug 25, Leirfjord 14, Vefsn 20, Rana 25.

Det er bedt om bosetting for åtte mindreårige flyktninga i Nordland, men kommune er ikkje oppgitt.

Kriterian for å få anmodning om bosetting «legger vekt på flyktningens mulighet til å få arbeid eller utdanning i regionen, kommunens integreringsresultater over tid og kommunens kompetanse, kapasitet og beredskap for variasjon i behovet for bosetting av flyktninger» (sitert fra Kommunal Rapport).

De tallan eg har referert oppom kan omregnes til anmoda bosatte i promille av kommunens befolkning, og tallan blir da; Rana 1, Vefsn 1,5, Brønnøy 2,5, Alstahaug 3,6, Herøy 5,6 og Leirfjord 6.

Når dette samholdes med kriterian er det åpenbart at Rana kommune ikkje regnes som en god integreringskommune. Av de nevnte kommunan er det Rana som har det suverent største bo- og arbeidsmarkedet og det største skole- og utdanningstilbudet - men plass for integrering er det altså magert med.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.