Foto: Roger Marthinsen

Dataangripere krever løsepenger av oppdrettsleverandør

Skrevet av Redaksjonen
11.01.2021 14:25

Ble angrepet av hackere med et løsepengevirus søndag kveld.

Akva Group, som leverer utstyr til oppdrettsnæringen, ble angrepet av hackere med et løsepengevirus søndag kveld. Selskapet informerte om angrepet i en børsmelding mandag, skriver Dagens Næringsliv.

Omfanget av angrepet er ikke kjent, men en rekke nøkkelsystemer er nede. Angriperne har kryptert og låst flere av selskapets digitale driftssystemer og krever betaling for å åpne dem igjen, skriver E24.

Konsernsjef Knut Nesse vil ikke si hvor mye de krever. Han vet ikke hvem som står bak.

Akva Group omsetter for rundt 3 milliarder kroner i året. Konsernet med hovedkontor i Klepp kommune på Jæren, har aktivitet også avdeling i Mo i Rana (Helgeland Plast). I tillegg til virksomhet i Norge har Akva Group aktivityet i ni andre land. Den norske virksomheten er hardest rammet, mens noen land ikke er påvirket i det hele tatt.

– I Norge er produksjonen vår langt mindre effektiv som følge av dette. Vi må gjøre mye arbeid manuelt sammenlignet med slik vi vanligvis jobber, sier Nesse, som venter at det vil ta flere dager før systemene er oppe og går igjen.

Selskapets aksjekurs falt umiddelbart fra 95 kroner til 91,40 kroner da nyheten ble kjent. Kripos etterforsker saken.

(NTB)

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.