Foto: Roger Marthinsen

Datafeil stanset all flytrafikk over Norge

Skrevet av Roger Marthinsen
08.02.2019 08:18 - OPPDATERT 08.02.2019 08:42

En datafeil førte til at morgenflyet til Trondheim – og all annen flytrafikk over Norge – ble innstilt.

Fra et sted mellom klokken 03.00 og 04.00 måtte Avinor stanse all flytrafikk over norsk luftrom. Feilen, som lå utenfor Norge ifølge Avinor, vedvarte til cirka 06.30.

I det aktuell tidsrommet var alle avganger og ankomster stanset, og dermed ble blant annet morgenflyet fra Røssvoll til Værnes, som skulle gått klokken 06:20, innstilt. 

Årsaken var en feil i datanettverket som gir informasjon om flytrafikken over Norge. Et felleseuropeisk telenettverkssystem leverer data om flyvninger. Dette systemet eies av Eurocontrol. En underleverandør i dette nettverket har hatt problem med en node. Problemet fikk konsekvenser kun for norsk trafikk og systemet var nede i cirka tre timer.

– Vi vet at noen fly ble innstilt som følge av situasjonen som oppstod i morgentimene. Men trafikken vil normaliseres i løpet av et par timer. Det er ingenting som per nå tyder på at hacking er årsak til databruddet, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.