"De har fått det til å høre ut som en selvfølge at halvparten av innbyggerne skal ha eget sykehus, mens den andre halvparten ikke skal ha det"

Skrevet av Kai Henriksen (H), tidligere ordfører Rana
13.01.2020 22:50 - OPPDATERT 14.01.2020 06:00

DEBATT: Jeg håper og tror Høie avviser de krefter som går til angrep på den av de få regionene i nord som har et allsidig næringsliv, stabil befolkningsutvikling og en sterk industripark. Det vil kle Høyre svært dårlig, skriver tidligere ordfører Kai Henriksen.

Ingen selvmål nå, Høyre

Høyre er et klassisk styringsparti. Som setter langsiktige interesser foran kortsiktig populisme. Som veier faglige, økonomiske og politiske hensyn nøye mot hverandre før det fattes endelige beslutninger. 

Jeg stoler på at vår Helseminister Bent Høie står i den samme lange, gode tradisjon når han om få uker skal lande beslutningen om framtidens sykehusstruktur på Helgeland. Verken han, Høyre eller Helgeland tåler noen selvmål i saksgangens siste fase.

Som tidligere ordfører i Rana har det vært spesielt å følge den opprivende striden om hva slags tilbud pasientene skal få i framtiden.

Observasjon 1

Halve Helgeland har skapt en fortelling om at regionen er delt i to. Delingen skjer ved Korg-fjellet. De har fått det til å høres ut som om at går en fjellkjede på nivå med Pyreneene eller Alpene mellom Sør- og Nord-Helgeland.

Sannheten er at fjellet på ingen måte skiller oss. I 2004 ble tunnelen åpnet. Det er bare å kjøre gjennom den fine tunnelen som den gang kostet en halv milliard kroner. Du trenger verken helikopter, slede eller ski for å passere Korgfjellet (643 meter over havet). Det er like lett som å kjøre gjennom oslofjordtunnelen.

Observasjon 2

«Sør-alliansen», som altså har definert Korgfjellet som en grense, har også vært svært opptatt av at de består av 12 kommuner. Det høres jo mye ut og kan kanskje være egnet til å gjøre inntrykk på nasjonale beslutningstakere.

Flere av kommunene har om lag 1000 innbyggere. Også de skal naturligvis høres, men sannheten er at de i sum representerer om lag halvparten av innbyggerne på Helgeland. De har fått det til å høre ut som en selvfølge at halvparten av innbyggerne skal ha eget sykehus, mens den andre halvparten ikke skal ha det.

[annonse]
Observasjon 3

Tromsø får ofte resten av Nord-Norge mot seg. Bodø får ofte resten av Nordland mot seg. Rana er blitt et yndig angrepspunkt for mange kommuner på Helgeland. Vi skal liksom ha alt til Mo i Rana.

Som Nord-Norges tredje største by må vi selvsagt tåle at noen bevisst bruker storebror-anklagen i en politisk sentraliseringsstrid.

Men la oss snu det på hodet: Er det ikke bra at Nord-Norge har noen robuste og bærekraftige senter? Som er attraktiv å etablere bedrifter i. Som har attraksjon for unge mennesker som vil tilbake til landsdelen? 

Det er 100 prosent i tråd med Høyres langsiktige distriktspolitikk at vi må bygge opp under sterke lokomotiv. Hvorfor i all verden skulle man legge ned sykehuset i regionens desidert største by? Det vil i hvert fall være i full strid med alle faglige råd fra ressursgruppen og den administrative ledelsen i Helgelandssykehuset og Helse Nord.

I Rana har vi nok en gang fått en Høyre politiker i en sentral posisjon. Anita Sollie er varaordfører og gjør en utrettelig jobb for Rana-samfunnet. Jeg unner henne ikke å drive en stortingsvalgkamp inn mot 2021 uten at hun kan vise til at Høyre også nasjonalt ser hvilken vekstkraft industrihovedstaden Mo i Rana har.

Jeg håper og tror Høie avviser de krefter som går til angrep på den av de få regionene i nord som har et allsidig næringsliv, stabil befolkningsutvikling og en sterk industripark. Det vil kle Høyre svært dårlig.  
 
 
 
 
 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.