Norges Preben Horven på første etappe under junior-VM-stafetten på Lygna. Foto: Terje Pedersen / NTB

Delt kulturpris - ærespris til langrennsløper

Rana kommunes kulturpris deles mellom vev- og tekstilkunstner Lillian Erlandsen og konsertarrangøren Bråk. Brødrene Hansens ærespris går til langrennsløper Preben Horven.


Tildelingene ble gjort i Rana kommunes utvalg for oppvekst og kultur, i ettermiddag.

I begrunnelsen for å tildele Lillian Erlandsen kulturprisen for 2022 fremheves vev- og tekstilkunstnerens arbeid med fellåkletradisjon og måten hun har ivaretatt åkletradisjoner fra blant annet Rana, hvor hun har hentet inspirasjon fra Ranas industrihistorie og den tradisjonelle mønsterfloraen. Dette var også synlig i Erlandsens utstilling «Den gjenstridige tråden», i lokalene til Rana kunstforening, der arbeidene var vevd i metalltråd og både tekstilene og metallet var utsatt for blant annet vær og vind, slik at metallet rustet eller endret karakter.

I 2019 sto Erlandsen bak utstillingen "På MOten"; der et tilbakeblikk på 1970-tallets Mo i Rana med store ungdomskull og motene fra den gang da, var en del av temaet.

Erlandsen var i 2016 årets Havmannkunstner, og i 2008 fikk hun sammen med sin mann Rana kommunes byggeskikkspris, for restaureringen av den over 100 år gamle Klokkergården.

Medprisvinner Bråk har en noe kortere historikk i Rana enn Erlandsen, men har rukket å etablere seg som en konsert- og festivalarrangør som jevnlig skaper litt leven i en levende by. I begrunnelsen for prisen heter det blant annet at Bråk, ved de to ildsjelene Kenneth Johan Gabrielsen og Bjørn Alfred Immonen, har arrangert rockekonserter og festivaler på proffnivå i Rana i flere år, uten egen vinning som motivasjon.

–  Det er blant annet denne typen kulturaktivitet Rana trenger mer av når vi skal holde på ungdommen, friste nye tilflyttere og vokse som by. Vi tildeler dem Kulturprisen for å motivere dem til å holde den fantastiske innsatsen gående langt inn i fremtiden, fremgår det av begrunnelsen.

Brødrene Hansens ærespris er et legat som ble opprettet etter avdøde Einar Johan Hansens ønske, til minne om hans bror Alfred Bernhoft Hansen som omkom under krigsforlis i 1942. Legatets formål er å stimulere til særlig fremdragende idrettsinnsats innen idrettsgrenene ski og fotball i Rana. For 2022 tildeles denne prisen til langrennsløperen Preben Horven, som representerer Bossmo & Ytteren IL.

I begrunnelsen for å tildele Horven æresprisen, påpekes det at 20-åringen har levert på aller høyeste nivå i sine årsklasser innen idretten langrenn, og han har allerede yppet seg mot Norges og verdens beste langrennsløpere.

– I idretten langrenn er det svært trangt nåløye for å komme på det nivået som Preben har klart, og da han i sesongen 2021/22 ble tatt ut på juniorlandslaget, og nå er tatt ut på Norges skiforbund sitt regionlag, så er dette en bekreftelse på en fremdragende prestasjon. Preben skal nå kjempe om å representere Norge i internasjonale skirenn, fremgår det av begrunnelsen som et enstemmig oppvekst- og kulturutvalg sluttet seg til.

Kulturprisen 2022 og Brødrene Hansens ærespris 2022 blir delt ut under en tilstelning den 16. november.