Avdelingsleder Unni Andersen og overlege Dag Ove Anderbakk ved akuttmottaket i Mo i Rana.

– Dersom du ville ha ringt 113 før korona-pandemien traff, da skal du gjøre det nå også!

Skrevet av Roger Marthinsen
26.03.2020 13:48

Ansatte ved akuttmottakene er bekymret for at koronaen gjør at pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp, ikke tar kontakt med sykehus.

Avdelingsleder ved akuttmottaket i Mo i Rana, Unni Andersen og overlege Dag Ole Aanderbakk har et viktig budskap til befolkningen på Helgeland: Dersom du ville ha ringt 113 før koronapandemien traff Norge, skal du gjøre det nå også.

– Vi er her for deg, selv om du ikke mistenker korona-smitte, understreker Andersen og Aanderbakk.

Bakgrunnen for at Helgelandssykehuset nå går ut med denne oppfordringen, er at ansatte ved akuttmottakene i Helgelandssykehuset merker mindre pågang fra pasienter som ber om øyeblikkelig hjelp. De er bekymret for at pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp, ikke tar kontakt med sykehuset når det er nødvendig.

– Vår frykt er at folk er redde for å belaste helsevesenet på grunn av koronasituasjonen, og at de derfor ikke oppsøker hjelp når de virkelig trenger det. Hjerneslag, hjerteinfarkt, infeksjonssykdommer og andre alvorlige tilstander oppstår som før, og det er viktig å komme raskt til behandling. Kommer pasientene for sent kan det få alvorlige følger, og pasientene kan bli liggende mye lengre på sykehus enn om de hadde kommet før, sier Unni Andersen og Dag Ole Aanderbakk.

Den reduserte pågangen i akuttmottaket kan skyldes at folk holder seg mer i ro og dermed reduserer sjansene for alvorlig skade og sykdom, men det kan også bety at mange kvier seg for å ta kontakt for ikke å belaste helsevesenet.

– Det er viktig for oss å si at vi er her for deg. Vi tar nødvendige forhåndsregler for smittevern og har god beredskap og kapasitet til å ta imot pasienter, sier avdelingsleder ved akuttmottaket i Mo i Rana, Unni Andersen.

Ville du ringt 113 før korona-krisa, da skal du ringe 113 også nå, poengterer Helgelandssykehusets Unni Andersen og Dag Ole Anderbakk.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.