Foto: Kristian Rødvand

"Det er bare å binde seg til masten, for dette kan bli humpete"

– Risikoen for at det ikke er nok folk på jobb til å yte de tjenestene vi tar for gitt, er ganske stor, skriver kommuneoverlege Frode Berg, som i denne kronikken understreker at det å flate ut smittekurven er viktigere enn mange tror.

Koronavirus – hva er problemet?

Svært mange har blitt koronasyke de siste dagene, og antall positive tester stiger raskt. I ukene framover vil tallene på syke og smittede fortsette å øke. Bør vi være redde? Hvordan blir de neste ukene og hva kan vi egentlig gjøre? 

Omikronvarianten kan ikke stoppes og koronaviruset blir ikke borte. Skal du være helt sikker på å ikke få korona må du isolere seg helt fra omverdenen og holde deg der for alltid. Det er neppe fristende eller aktuelt for noen. 

Med dagens vaksinasjonsdekning og virusvariant er risikoen for sykehusinnleggelse 0,2 prosent. Det går heldigvis veldig bra med de fleste, men med tusenvis av smittede er det ikke til å unngå at noen blir alvorlig syke. Er du ung eller vaksinert er dette en risiko du må akseptere. Er du i risikogruppen eller uvaksinert så må du være forsiktig. 

Smitten kommer til å øke og vi får ikke gjort noe med det. Det er ikke mer å justere, seilene er satt og roret er låst. Det er bare å binde seg til masten for dette kan bli humpete. Heldigvis er vi så godt forberedt at det kommer til å bli bra til slutt.

I Danmark smittes nesten 4 prosent av befolkningen hver uke og smitten er fortsatt økende. Det er ikke utenkelig at vi skal dit. I så fall vil vi ha over 140 positive prøver i Rana hver eneste dag. Mange av oss vil bli influensasyke noen dager og kan ikke gå på jobb, skole eller barnehage i isolasjonsperioden. Det tåler vi så lenge vi har mat, vann i springen, varme, internett, tv og febernedsettende.

Om vi skulle bli veldig syke så er det også fint at noen tar telefonen på legekontoret. At brøytebilen har måket veien så sykebilen kommer fram, og at vi får rask hjelp både hos legevakten og på sykehuset om det skulle trengs. 

Men hva gjør du om det er tomt for ibux og paracet på apoteket, ingen tar telefonen på legekontoret og at ambulansen ikke kommer seg fram fordi veien ikke er brøytet? Hva gjør du når hjemmesykepleien ikke kan tilse den eldste i familien og du selv er isolert?

Alt vi tar for gitt krever at folk er på jobb. 

Dersom vi får like høye smittetall som i Danmark vil fravær fra jobb på grunn av egen eller barns koronavirusinfeksjon være på cirka 8 prosent av den totale arbeidsstyrken i Rana kommune, gitt den aldersfordelingen på smitte som vi har i dag. I tillegg kommer de som er hjemme med luftveissymptomer og det sykefraværet vi har til vanlig på grunn av andre årsaker. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Risikoen for at det ikke er nok folk på jobb til å yte de tjenestene vi tar for gitt, er ganske stor. Dersom 20 prosent av brøytebilsjåførene er syke eller hjemme med sykt barn, så kan ikke dette løses med å kjøre 20 prosent fortere. Enten må det brøytes sjeldnere eller vi må akseptere at 20 prosent av gatene snør igjen. Da må det prioriteres hva som er viktigst og hva som haster mest. 

Så ille blir det vel ikke tenker du kanskje? Jeg håper virkelig ikke det. Det kan bli kaldt tørt vær i hele februar så brøyting ikke trengs, men det kan også bli snøstorm. At det blir travelt og krevende for helsetjenesten, skoler, barnehager og mange andre bedrifter er det imidlertid liten tvil om. 

Å flate ut smittekurven er viktigere enn mange tror. Om vi kan være enige om at vi følger råd og anbefalinger om smittevern, aksepterer det vi ikke får gjort noe med, og er litt ekstra rause og forståelsesfulle, så tror jeg at vi kommer oss gjennom dette også.

 

Saken fortsetter under annonsen.