Foto: Roger Marthinsen

"Det er bare å gratulere Rana kommune med nominasjonen til årets sutringspris"

– Det er Finansdepartementet som regner hjem statsbudsjettets utgifter, og lokale akrobater på kjepphest er noe av det siste de lar seg imponere av, skriver Per A. Sperstad.

----------------

Debatt # Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.  

----------------

Rana kommune bør takke Hareide og la kjepphestene stå

Kjepphestene som står oppstilt i rådhusets garderobe får sjelden hvile. Nå settes det opp en ny forestilling der Rana kommune sutrer over at flyplassprosjektet er forsinket. 

Noen vil huske at PLU garanterte byggestart til en bestemt dato. Som kjent skulle det skje:

  • uten å ha søkt om flyplasskonsesjon
  • uten nødvendige godkjenninger eller ESA-notifikasjon
  • uten tilgang til penger
  • og med en usignert anleggskontrakt uten sluttsum.
Opplegget er beskrevet slik i KS2-rapporten: ”Fastpristilbudet har i praksis verken låst pris, mengde eller risiko.” Det er ”en rekke forhold” som vil påvirke sluttsummen ettersom entreprenøren skal fullføre anlegget ”etter regning”. 

Da er det ikke så rart at PEAB var fornøyde og at de fant det unødvendig å gjøre grunnundersøkelser i terrenget. Uten avtalt sluttsum skulle de få betalt for alt som måtte gjøre inntil anlegget var ferdig.

Heldigvis for moværingene grep samferdselsministeren inn. Den politiske ledelse i Rana kommune er derfor Knut Arild Hareide evig takk skyldig, for hadde ikke han grepet inn og tatt styringen ville en flyplass på Mo neppe kommet med i den nye NTP’en. Det er sannsynlig at den rett og slett hadde falt ut. 

Planen til Hareide er fulgt opp og vel så det. Det kritikkverdige er Rana kommunes pengebruk. Ved å pumpe penger inn i PLU er titalls millioner kroner regelrett gått opp i røyk, blant annet til å dekke PEABs kostnader med å lage sitt såkalte ”fastpristilbud”.

[annonse]
Dette ufattelige pengesløseriet er blitt lagt merke til. I Norge er det Finansdepartementet som regner hjem statsbudsjettets utgifter og lokale akrobater på kjepphest er noe av det siste de lar seg imponere av. 

Det er bare å gratulere Rana kommune med nominasjonen til årets sutringspris.

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.