Tidligere ordfører Svein Bogen roser Sps Sandra Borch for innsatsen for å få opphevet 2,5 km-grensa for skuterbruk. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

"Det er en stygg ubalanse i dette landet, i mulighetene til nå fram til sin fritidsbolig på en lettvint måte"

Skrevet av Svein Bogen
18.05.2020 21:00

DEBATT: – Vi trenger Sandra Borch som en spydspiss i dette arbeidet. Hun er uredd, rett på – og hun forstår livet ute i distriktene, skriver Svein Bogen.

Honnør til Sandra Borch

Når scootersesongen nå er over er det absolutt på sin plass med en honnør til
Senterpartiets Sandra Borch. 

Sandra Borch har stått i spissen for at et flertall på Stortinget vil endre noe av regelverket i loven om Motorisert ferdsel i utmark, som vil gjøre det lettere for folk ute i distriktene å komme seg til sin hytte- fritidsbolig vinterstid. Kravet om 2,5 km fra brøytet vei for å få tillatelse til bruke scooter, skal ikke gjelde lenger.

Stortingsflertallet består av SP, Ap og Frp, all ære til disse partiene. Jeg vil våge å påstå at også Høyre ville ha bifalt dette, men med Venstre og Krf som regjeringspartnere er det umulig å slutte seg flertallsforslaget. Sv vil heller ikke ha noen endringer som gjør det lettere for folk i distriktene å komme seg til fritidsboligen vinterstid.

Denne regelendringen har selfølgelig ført til stor oppstandelse fra de organisasjonene som har et selvpålagt monopol på å definere hva som er friluftsliv.

I Dagsnytt 18 for en tid tilbake hørte vi lederen for organisasjonen Norsk Friluftsliv en lang og inderlig besvergelse, om at dette vil rasere friluftslivet vinterstid. Det ville føre til scooterferdsel over alt med bråk forurensning og forsøpling. Friluftslivet til disse selvutnevnte forståsegpåere hva friluftsliv er, ville bli helt ødelagt.

Det hele handler som sagt om lettelser i mulighetene til å bruke sin fritidsbolig vinterstid, men ikke større lettelser enn at man fortsatt må søke hjemkommunen om å bruke scooter for å komme seg dit.

Søke? Smak litt på den kjære leser. Det er hundretusener av hytteiere i dette landet som ikke må spørre en kjeft om å få bruke motorisert ferdsel for å komme seg fram til sine fritidsboliger langs vår langstrakte kyst. De starter bare alt fra småbåter til cabincrusere, og drar i vei. Motorferdsel langs vår vakre kyst er også en fantastisk naturopplevelse, men man må ikke igjennom skjærsilden i sin hjemkommune for å få lov til å nyte det.

Det bør så absolutt også tilføyes at dette kan de gjøre med en alkoholpromille på opptil 0,8, ankerdrammen heter det visst!

For all del, det skulle bare mangle at men ikke skulle få bruke motorisert ferdsel til sjøs for å nyte hyttelivet. Men da er det etter min mening en stygg ubalanse i dette landet, i mulighetene til nå fram til sin fritidsbolig på en lettvint måte.

[annonse]
Vinterbruk av fritidsbolig er enorm ute i distriktene, så å motarbeide lettelser i scooterbruk til sin egen fritidsbolig er skammelig og egoistisk. 

Organisasjoner som Naturvernforbundet, Den Norske Turistforening og Norsk Friluftsliv sin motstand mot fornuftig scooterbruk er en studie i bunnløs egoisme. Det er på tide at Stortingspolitikerene manner seg opp og slår fast ar bruk av snøscooter for å dyrke friluftslivet er like verdifullt som alle andre måter å bruke naturen på.

I våre naboland Sverige og Finnland tar loven om allemannsrett utgangspunkt i dette. Hvorfor er dette så fordømt vanskelig i dette landet? Nå må det bli slutt på den stygge diskrimineringen av folk ute i distriktene, det må bli like lett for alle å bruke naturen på vinterstid.

Det er å håpe at Sp, Ap og Frp vil jobbe videre for at bruk av snøscooter blir en akseptert del av friluftslivet.

Vi trenger Sandra Borch som en spydspiss i dette arbeidet. Hun er uredd, rett på – og hun forstår livet ute i distriktene. 

------------

LES OGSÅ:

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.