Anne Roghell

"Det er ikke 14 dagers karantene det er snakk om, det kan være 14 år og mer

Skrevet av Anne Roghell
12.05.2020 19:30

Norge er i ferd med å åpnes opp igjen, sakte men sikkert etter denne unntakstilstanden vi har vært i, og vi håper alle det går bra, og at det ikke blir noe tilbakefall.
Det er med beundring jeg har sett så mye kreativitet i disse ukene.
Digitale løsninger har kommet på plass i en fart på skoler, på arbeidsplasser, på legekontor, i kirker, hos psykologer, på sykehjem, ja lista er lang. 
Butikker og restauranter bringer handlevarer, mat og til og med drikke ut til folk.
Nettet flommer av konserter og for meg som er spesielt interessert, Quiltetreff, og mye mye mere. 
Begravelser streames så man kan være med å si farvel til sine kjære.
Penger deles ut, det lages hasteordninger til de som blir uten arbeid og sykemeldt. Bedrifter får hjelp.
Noen har måttet sitte i 14 dagers karantene, noen i isolasjon og mange har måttet la være å treffe sine kjære i denne tiden. Men nå er Norge på vei tilbake igjen, håper vi. 
Alt blir bra.

Men ikke for alle,
mange har levd i en slik unntakstilstand lenge før Covid 19 og vil gjøre det også etterpå. En del på grunn av et virus, men mange av forskjellige grunner.

Når de fleste nå vender tilbake til sin normale travle hverdag er det noen som forblir i "karantene", isolert og i unntakstilstand på ubestemt tid og kanskje for alltid.

Da er mitt håp at vi, dere, Regjeringen, Stortinget, Nav, Norge har lært noe av denne tiden og at dugnaden for de som ikke kan "leve som normalt" kan fortsette.

At de løsninger som har blitt brukt under krisen kan utvikles videre og forsette å brukes av de som ikke kan delta ute i samfunnet på vanlig måte.

Og at det for mange nå kan være lettere å skjønne når vi snakker om De Bortgjemte, de Millions Missing, de ME syke, så er det ikke 14 dagers karantene det er snakk om, det kan være 14 år og mer. 

At når vi snakker om isolering, så kan det være år ut og år inn uten tv, data, telefon, lys og lyd, og mennesker, for de aller sykeste av oss.

Men for de aller fleste er det et liv uten kafé besøk, uten konserter, uten å kunne gå i kirken og delta i begravelser, uten reiser og ferie, uten venner og besøk, uten trimstudio og toppturer. Det er et et liv som stort sett leves time for time, eller dag for dag innenfor husets fire vegger.

Jeg tror at alle skjønner nå at kunne vi tenkt oss friske, som noen mener vi kan, så ville vi alle gjort det for lenge siden.
Det er ingen av oss som velger å ha det slik, som man blir mistenkt for både av Nav og flere til.

[annonse]
Alt blir ikke bra for alle, men det kan bli så mye bedre enn det har vært med litt mer forståelse, medmenneskelighet og respekt.

 

Les mer om:

etterkorona me
Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.