Foto: Roger Marthinsen

–Det er ikke realistisk med bare ett sykehus på Helgeland

Skrevet av Roger Marthinsen
02.12.2019 12:24 - OPPDATERT 02.12.2019 12:45

Fylkesrådet legger styrets innstilling til grunn, men presiserer at Mo i Rana også må ha sykehus med akuttfunksjon og fødetilbud.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll la nylig frem fylkesrådets innstilling til ny sykehusstruktur. Her legger fylkesrådet opp til at det fortsatt skal være to sykehus på Helgeland. 

Man legger styrets vedtak om et stort sykehus i Sandnessjøen eller omegn til grunn, men tilføyer altså at det også må være et sykehus i Mo i Rana.

– Fyljesrådet legger styrets vedtak til grunn, men det må også være et akuttsykehus i Mo i Rana, sa Norvoll på en pressekonferanse i dag.  

– Vi går ikke inn på funksjonsfordeling, men det må være akuttfunksjon i Mo i Rana, og det må være fødetilbud i Mo i Rana, sa Norvoll, som i sitt innlegg påpekte at det nærmest er umulig å se for seg bare ett sykehus på Helgeland, med den splittelsen sykehussaken har ført til, både i regionen og innad i Helgelandssykehuset.

– Vår rolle er å ta en regionalpolitisk vurdering. Basert på debattklima og den splittelse man har opplevd, så legger rådet styrets vedtak til grunn. Men det er ikke realistisk å ha bare ett sykehus på Helgeland. Ett vil skape så mye splid at det ikke vil være levelig. Så vi legger fylkets vedtak til grunn, men det må også være et akuttsykehus i Mo i Rana, sa Norvoll.

Saken går nå videre til fylkestingets komité for plan- og økonomi, som vil sende en sin innstilling til fylkestinget senere denne uka. 

– Jeg håper vi skal komme frem til et vedtak, som er vårt råd til Helse Nord og helseministeren, der vi framstår som så samlet som mulig, i en sak som er veldig splittende, sier Norvoll, som innledningsvis omtalte sykehussaken på Helgeland å være en sak som kan ha skapt ondt blod.

Fylkestingets vedtak blir som et råd som går til Helse Nord, som skal behandle saken den 18. desember. Etter dette går saken videre til helseminister Bent Høie, som skal ta en endelig beslutning om ny sykehusstruktur på Helgeland, utpå nyåret.

-----

[annonse]
Les også:

 

 

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.