BERØRER DAGENS DEBATTKLIMA: Fredag har forestillingen premiere på Fru Haugans Hotel i Mosjøen. Hvor en heftig debatt allerede pågår angående vindkraftutbygging på Øyfjellet. For hvor langt skal vi egentlig strekke oss for å eie vinden på jakt etter mer fornybar energi? skriver markedssjef ved Nordland Teater, Trine Rimer i en pressemelding. Foto: Nordland Teater

– Det er mye vi ikke ser eller har svaret på, og mange interesser er satt under press

Skrevet av Silje-Tamara Rojas
22.09.2020 17:00

Åarjelhsaemien Teater og Nordland Teater er klar for premiere med forestillingen, Giedtine – hvem eier vinden? Et stykke teater som tar for seg miljøkamp, samers rettigheter og kjærligheten mellom mennesket og natur.

– Mens restene av den tropiske stormen Sally avtar i Nordland, bygger Åarjelhsaemien Teater og Nordland Teater opp til premiere på «Giedtine – hvem eier vinden». En forestilling som handler om nettopp miljøkamp, skriver markedssjef ved Nordland Teater, Trine Rimer i en pressemelding. 

Fredag har forestillingen premiere på Fru Haugans Hotel i Mosjøen. Hvor en heftig debatt allerede pågår angående vindkraftutbygging på Øyfjellet. For hvor langt skal vi egentlig strekke oss for å eie vinden på jakt etter mer fornybar energi? 

– Forestillingen handler om samers rettigheter og kjærlighet mellom mennesker og natur. En av samtidens viktigste diskusjoner er nettopp hvordan vi forholder oss til naturen, sier Rimer.

Hun legger til at vi bor i en region hvor vi alltid har levd av og med naturen for å skape arbeidsplasser og gode lokalsamfunn.

– Det er mye vi ikke ser eller har svaret på, og mange interesser er satt under press. Her har teatersjefene og regissøren virkelig utfordret skuespillerne og publikum rundt en omdiskutert aktuell tematikk. Dersom teater kan bidra til å skape et lite rom for god debatt, er jeg fornøyd, sier hun. 

Fra forestillingen Giedtine- Hvem eier vinden? Foto: Erika Hebbert

På sørsamisk betyr Giedtine “som et reingjerde”, det er også brukt som et speilbilde av den kinesiske krittringen i stykket. Denne delen av forestillingen tar utgangspunkt i et eldgammelt kinesisk eventyr om hvem som eier barnet. Det blir dramatikk og overraskelser, lover Rimer.

Høst og vinter med teater 

Med dagens situasjon er det kanskje noen som lurer på om det blir teater i høst og vinter, og hva som skjer med kulturtilbudene.

– Svaret er ja, vi er i full gang. Dørene er åpnet. Om enn med begrenset antall plasser på grunn av smittevernet. Snakker forestillingen til deg, anbefaler jeg at du skaffer deg billett raskt. Premieren i Mosjøen og første forestilling i Mo i Rana er allerede utsolgt. Vi ser at publikum gjerne vil tilbake, i trygge omgivelser. Det er gledelig, avslutter Rimer. 

[annonse]

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.