– Ifølge Prima Vera er det sånn at de gærne har det godt. Det er også opptil flere som er så gærne at de helt frivillig har det vondt, skriver Martin Johansen. Foto: Roger Marthinsen

"Det får så være at stilen ikke blir som en høyreist antilope, men mer til forveksling lik en smellfeit jerv med for stor overkropp og for korte bein"

Skrevet av Martin Johansen
30.04.2021 18:51

Martin Johansen har tatt sine etapper i Celsastafetten og gått lenger enn langt på ski. Nå utvider han selvplager-repertoaret med Telegrafruta Ultra.

Hei, hei alle sammen. Livet er herlig dere! Og, ifølge Prima Vera er det også sånn at de gærne har det godt.

Akkurat det er jeg ikke så helt sikker på. Det er også opptil flere som er så gærne at de helt frivillig har det vondt!

La meg ta et eksempel fra virkeligheten. Å løpe over Saltfjellet langs telegrafruta fra Storvollen til Russånes, 6 mil. Joda, det er sikkert en fin tur, hvis du tar den over 3-4 dager, med fiskestang og telt.

Men å løpe den på en dag, uten fiskestang? Det høres mest ut som sjølplaging, spør du meg! Og likevel ble Telegrafruta ultra fullbooket på under 10 minutter i år! Altså over 70 mennesker som øyeblikkelig meldte seg på å løpe denne strekningen, selv om flere av dem også deltok i fjor. Jeg snakket med noen av dem sånn ca uka etter målgang. Da var det  "Smertehelvete", "Aldri mer" og "Galskap" som var overskriftene. Likevel melder de seg på igjen? Det minner litt om egen erfaring med Vasaloppet. Da er det en uke med "aldri mer" før det stille og umerkelig glir over i "neste gang, da!" Og dette "da!" er en merkelig ting, dere.

Hva er det man vil oppleve neste gang som man ikke fikk med seg denne gangen? Da tenker jeg spesielt på oss som på ingen måte er oppe og snuser på topplasseringene, som har null mulighet til å vinne løpet. Er det at man skal revansjere seg for et eller annet, gjøre det bedre, være bedre forberedt? Eller er det at man skal ha det enda verre, med større og flottere gnagsår? Skal man ha bedre plassering, eller bedre fart? Er det for å sjekke at man fortsatt kan, fortsatt er i form? Det har jeg ennå ikke funnet helt ut av. Men jeg melder meg på! Hos meg er det håpet om et renn med perfekte forhold med fint vær, god glid og ypperlig dagsform som lokker, når det gjelder Vasaloppet. Og så er det jo greit å ha et mål for sesongen, en dag da man lurer seg selv til å tro at det virkelig gjelder!

Da jeg oppdaget at det er likedan med Telegrafruta som Vasaloppet når det gjelder "neste gang" syntes jeg var såpass interessant at jeg fikk lyst til å prøve det sjøl. Typ "åk själv, gubbjävel" som Thomas Wassberg ville sagt det. I år ble det ikke Vasalopp for oss amatører, så jeg har en strabas "til gode" i år. (Jeg skjønner om du syns dette virker meningsløst og ikke ser logikken her.) Er det samme galskapen, mon tro? Kommer man inn i den samme mentale tilstanden når man løper veldig langt som når man går langt på ski? Føles det som en seier å fullføre? Det gjenstår for meg å finne ut av. Det at det er totalt sinnsvakt av meg å melde meg på et sånt løp er en helt annen sak. Forutsetningene for å løpe i det hele tatt er nemlig alt annet enn fantastiske når man veier ca 0,1 tonn fordelt på ca 1,7 meter. Tidligere har jeg aldri deltatt på noe løp lengre enn 10 kilometer. Men jeg har vært hele dager ute til fots i fjellet før, og jeg liker å løpe. Det er gøy, særlig å løpe i terrenget. Får jeg til passelig mye trening framover og unngår skader og tull, så er jeg helt sikker på at det kommer til å gå veldig fint å labbe i vei over Saltfjellet på en dag.

Da får det så være at stilen ikke blir akkurat som en høyreist antilope, men mer til forveksling likt en smellfeit jerv, med for stor overkropp og for korte bein.

Men tenk at det er noen som finner på å arrangere noe sånt? Det er jo helt tullete, men også veldig fint gjort av primus motor og initiativtaker Magnar Øygarden. Og det rareste av alt er at løpet i seg selv er gratis å delta på! Det hadde ikke vært mulig uten frivillig innsats og diverse sponsorer. Kanskje du vil hjelpe til som frivillig? Det er sikkert kjærkomment med enda flere frivillige til arrangementet, da får man også sett galskapen på nært hold men allikevel forholdsvis trygg avstand… Hvis du er interessert kan du finne kontaktinfo på telegrafrutaultra.com. Der kan du også følge med om du vil delta neste år eller bare er nysgjerrig.

Et siste løpetips: Har du Strava så kan du nå hive deg med på Oksskoltens segmentutfordring! Denne uka er det å løpe opp Vikaåsen - fra ca Felleskjøpet og til toppen av bakken.

[annonse]
God helg.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.