Det har i dag gått nye ras i Aldersundet, og alt arbeid med å anlegge en omkjøringsvei er stanset. Foto: Kristin Marthinsen

Det går nye ras
– har stanset alt arbeid

Skrevet av Roger Marthinsen
15.09.2018 16:08 - OPPDATERT 15.09.2018 20:32

Det går nye ras under havflata i Aldersundet, og arbeidene med å få åpnet Kystriksveien er stanset.

Arbeidene med å lage en omkjøringsvei på Kystriksveien i Aldersundet er stanset med øyeblikkelig virkning, etter at det i dag har gått nye undersjøiske ras.

– Som følge av at det går nye ras, har vi av sikkerhetsmessige hensyn stanset alt arbeid og trukket ut både personell og utstyr fra området, sier byggeleder hos Statens vegvesen, Thor-Ole Stensøy.

Veien ble stengt i går ettermiddag, da ei fylling inntil Kystriksveien raste ut havet. Raset tok med seg hele fyllinga som er anlagt inntil veien der den ene inngangen til tunnelen gjennom Liatinden kommer, og også skråningen helt inntil veikanten raste ut i havet.

Det er nå uvisst når veien kan åpne igjen. 

Geoteknikere følger situasjonen 

Planen var å anlegge en midlertidig omkjøringsvei lenger inn i skjæringa, på fast berg. Dette arbeidet ble stanset i dag, da undersøkelser viste at det har gått nye ras under havflata.

Man frykter at rasene kan føre til at enda mer løsmasse kan rase ut, inkludert masser over havflata. Geoteknikere er på plass og følger situasjonen i Aldersundet fortløpende.

– Det vil bli foretatt fortløpende undersøkelser, men i øyeblikket er det ikke mulig å si når arbeidet med en omkjøringsvei kan starte igjen. Det kan skje i morra, eller det kan hende vi må vente i mange dager, sier Stensøy, som føyer til at man heller ikke har værgudene med seg.

– Det høljeregner, og det gjør ikke faren for nye ras mindre, sier Stensøy. 

Gode nok undersøkelser?

Stedet der det har gått flere ras ligger i et område med løsmasser og der det blir fort brådypt. 

[annonse]
– Viser det som nå skjer at det ble gjort for dårlig forundersøkelser med tanke på at det å anlegge ei fylling her kunne utløse ras?

– Ut fra det man kjente til da undersøkelsene ble gjort, var beslutningen riktig da. Og så får vi være glade for at dette skjedde nå, og ikke eventuelt etter at veien var åpnet for trafikk, sier Thor-Ole Stensøy.

Beredskapsferge 

Det finnes ingen omkjøringsmuligheter på Lurøy innland. Så lenge veien er stengt vil ei beredskapsferge gå mellom Stokkvågen og Jektvik, via Kilboghamn, for å holde Kystriksveien-sambandet åpent.

Her finner du oversikt over avgangstider i beredskapsruten.

Det er arbeidene med å få åpnet veien som er innstilt inntil videre. Arbeidene med tunnelen fortsetter som planlagt, og etter planen skal gjennomslaget på Aldersundet-sida skje den 25. september.

Utrasingen av fyllingen utenfor tunnelåpningen kan imidlertid føre til at man må endre på innkjøringen til tunnelen, i forhold til det som er planlagt.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.