– Detaljstyrer, overstyrer og dobbeltkommuniserer

Skrevet av Roger Marthinsen
13.05.2019 15:37

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll og fylkesordfører iTore O. Sandvik gir regjeringen strykkarakter for håndteringen av Nord universitet.

– Regjeringen har både penger og mulighet til å styrke Nord universitet. Nå er det på tide at de tar i bruk vilje, sier fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll (AP) og fylkesordfører i Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap).

De to er meget kritisk til hvordan regjeringen har håndtert Nord universitet, og ber nå om at det ryddes opp.

I desember sendte regjeringen tildelingsbrev til Nord Universitet, der man ba styret om å beslutte ny struktur innen sommeren i år. I januar besøkte statsråd Iselin Nybø et styremøtet til Nord universitet for å fortelle at styret må gjøre alt de kan for å beholde akkrediteringen av universitet. I april sendte så statsråden et brev til styrets medlemmer, samme dag som de skulle diskutere saken i et styremøte.

– Her understreker statsråden at de (styret, red.anm) må ha fokus på å ha utdanninger nær der folk bor. I ettertid har statsråden svart i Stortinget at brevet likevel ikke kan oppfattes som en fredning av strukturen, samtidig som Statsministeren understreker alvoret i brevet, påpeker Norvoll og Sandvik, som mener at dette viser at regjeringen både detaljstyrer, overstyrer og dobbeltkommuniserer i denne saken.

– Det skaper uro og gjør at regjeringen har tatt på seg ansvaret for denne prosessen, sier Tore O. Sandvik.

– I Granavoldenerklæringen sier regjeringen at de vil øke investeringene til universiteter og høyskoler, og satse på kunnskap og forskning. I morgen legger regjeringen frem det revidere nasjonalbudsjettet. Her må de levere på denne intensjonen i forhold til Nord universitet. Hvis ikke regjeringen kommer med tydelige signaler må styret ved Nord universitet avvente å ta en beslutning før det foreligger større klarhet rundt rammebetingelsene, sier Norvoll.

– Vi må ikke glemme av at Nord universitetet skal virke i mange tiår. Da er det ikke avgjørende å trumfe igjennom dette nå i juni. Utredningen om universitet er alt for utydelig i forhold et hvordan de skal utvikle et desentraliserte tilbud og samtidig bygge opp et sterkt hovedcampus, påpeker Norvoll.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.