Foto: Roger Marthinsen

– Dette er en gledens dag for folket langs kysten

Skrevet av Roger Marthinsen
22.02.2021 22:09

Enighet mellom Ap, Sp, SV, Rødt og Frp om lavere ferjepriser.

– Dette er en stor dag. En gledens dag for folk langs kysten, sier Arbeiderpartiets Bjørnar Skjæran, etter at Ap, Sp, SV, Rødt og Frp i kveld er blitt enige om et felles forslag om lavere ferjepriser.

– Vi har signert avtale i kveld. Dette kommer til å bli vedtatt i Stortinget i morgen, sier Skjæran.

Avtalen er at en halvering av fergebillett-prisene i hele Norge skal inn i revidert nasjonalbudsjett, som blir vedtatt i mai, sier Skjæran til Rana No.

Ap var først ute med å erklære at de skulle halvere fergebillettprisene, dersom de kom til makta etter høstens stortingsvalg. Deretter kom Frp og Sp med likende utspill, og dette fikk Ap til å invitere til forhandlinger allerede nå. 

Ap, Sp, SV og Frp gjennomførte en kort forhandling i ettermiddag, før man gikk tilbake i egne grupper for å rådslå. I kveld sto de igjen sammen, denne gangen også sammen med Rødt, om følgende formulering:

– Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett 2021 med forslag til reduserte fergetakster allerede for inneværende år, og en forpliktende plan for halvering av fergepriser på både riksvei- og fylkesveisamband. Løsninger for lavere takster for pendlere skal prioriteres og reduksjonen skal finansieres av staten.

Forslaget vil bli stemt over i forbindelse med behandlingen av økonomiske tiltak i møte med pandemien, som skal opp i Stortinget i morgen. Samtidig er det klart at Nordland Høyre under denne ukens fylkesting kommer til å fremme et forslag om halvering av fergeprisene, som fylkeskommunen skal betale. 

– Dette må være en svart dag for Høyre. Først så har de sendt regninga til kystfolket gjennom reduserte overføringer til fylkeskommunene, og så skal altså Nordland Høyre fremme et forslag om at fylkeskommunen skal betale regninga for et kutt som det er flertall på Stortinget for at staten skal betale, sier Skjæran.

Også Sps Siv Mossleth er fornøyd med at man er kommet til en felles avtale. Hun ser imidlertid halveringen som et første steg.

[annonse]
– Det var så langt vi kom i denne omgangen, men jeg har store forhåpninger om å komme enda lengre når Senterpartiets forslag skal behandles i Stortinget, sier Siv Mossleth, som er transportpolitisk talsperson i Senterpartiet. 

– Våre forslag inkluderer eksempelvis gratis ferge og hurtigbåt for samfunn uten fastlandsforbindelse, sier Mossleth.

Også Frp er fornøyde med avtalen, men gir uttrykk for at man kunne tenkt seg å gå enda hurtigere frem. Partiet ville i utgangspunktet bevilge 1,5 milliarder kroner i en krisepakke for å halvere fergeprisene allerede i år.

– Dette kunne Ap og Sp sørget for at fikk flertall, men det ønsket de ikke. Det er synd, først og fremst for alle pendlere og andre som er avhengige av fergene i det daglige langs kysten vår, sier FrPs samferdselspolitiske talsperson Bård Hoksrud. 

– Det ble imidlertid enighet mellom FrP Ap, Sp, Sv og Rødt om å gi regjeringen marsjordre om redusere fergeprisene i forbindelse med revidert budsjett. Nå må regjeringen komme tilbake i forbindelse med revidert budsjett og konkrete foreslå reduksjon i fergeprisene i år og en plan for en halvering av prisene i fortsettelsen. Jeg er glad for at vi kom såpass langt, selv om vårt primære forslag var vesentlig bedre, sier Hoksrud. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.