«Dette handler om mye mer enn kreft!»

– Jo lengre tid Helse Nord-styrets ubegripelige lockdown får bli stående, jo mer smuldrer den akuttmedisinske kompetansen i Mo i Rana opp. Det kan vise seg å bli livstruende for samtlige innbyggere på Helgeland, skriver Øystein Bentzen.

Jeg håper virkelig at Helse Nords direktør, Cecilie Daae har faglig rett når hun forteller at to-tre ukers forsinkelse for en kreftpasient ikke har stor betydning for behandlingsresultatet. Det innebærer at om vi kynisk ser helt bort fra den psykiske merbelastningen det innebærer for den kreftrammede og dens pårørende, så kan jo det meste av avansert tarmkreftkirurgi skje utenfor Helgeland slik som nå.

Men dette handler om mye mer enn kreft! De spisskompetente og veltrente teamene som står bak kreftoperasjoner i buken, såkalt bløtdelskirurgi, er fundamentet i den viktige lokale beredskapen. Når livstruende skader i mageregionen oppstår akutt, enten det skjer i trafikken, i industrien, under en fritidsaktivitet eller som følge av akutt sykdom, så må den spisse akuttmedisinske kompetansen være tilgjengelig nærmest mulig. Jo lengre tid Helse Nord-styrets ubegripelige lockdown får bli stående, jo mer smuldrer den akuttmedisinske kompetansen i Mo i Rana opp. Det kan vise seg å bli livstruende for samtlige innbyggere på Helgeland.

Få steder i Norge er det dårligere helikopterberedskap enn hos befolkningen i Mo i Rana. Helikoptrene fra Brønnøysund og Bodø er for langt unna når det står om liv, og derfor er kompetansen som danner bløtdelskirurgien så kolossalt viktig for hver eneste innbygger i regionen. Det handler om liv når det gjelder. Helse Nords lockdown av det godt kompetente fagmiljøet i Mo i Rana må avsluttes omgående, og fullstendig uavhengig av rapporten fra Helsetilsynet.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.