Thorbjørn Erlandsen dyrker grønnsaker av egne urnorske frø. Foto: Thorbjørn Erlandsen

– Dyrk din egen mat

Skrevet av Thorbjørn Erlandsen
13.05.2020 17:00 - OPPDATERT 13.05.2020 19:30

Thorbjørn Erlandsen om alt du klarer å trylle frem på bare et halvt mål.

I Nord-Norge er det fint mulig å dyrke sin egen mat. Maten blir stadig dyrere så man kan spare veldig mye på å dyrke sin egen mat. Man får i tillegg gratis trim og ro i sjelen. Det er mirakuløst å se et frø forandre seg til en spiselig plante.

Jeg har pratet med flere som i stedet for å klippe gressplenen vil spa og frese opp mesteparten av sin gressplen for å lage kasser og grønnsaksbed. Smaken av egne dyrkede grønnsaker er jo helt fantastisk.

(Saken fortsetter under bildet)

Hvitløk av en spesiell sibirsk sort, som tåler det norske klimaet godt. Foto: Thorbjørn Erlandsen

Når høsten kommer har man en kjeller full av egne dyrkede grønnsaker, og da har man også en rikdom som ikke kan kjøpes for penger.

Andelsbruk er en trend som er i ferd med å ta av, der man kan leie en jordflekk og dyrke sin grøde sammen med andre. Også i store byer kan ser vi en stor interesse for parsellbruk.

Jeg var heldig og fikk tak i frø fra gamle norske grønnsakssorter, fra norske frøsamlerne.


På cirka et halvt mål ble det:

2 tønner potet
1/2 tønne sellerirot
1/2 tønne gulrot
1/2 tønne pastinakk
1/8 tønne havrerot
1/2 tønne kålrot
1/2 tønne målselv nepe
1 tønne kepaløk
1 bøtte hvitløk
1 norgesglass chili
2 bøtter grønn erter
1 bøtte bonde bønner
Samt masser av krydderurter og urter som kan brukes til te.

[annonse]

Jeg brukte litt gjødsel fra egne høns, litt selvlaget tangmel og kompost som gjødslingsmetode. Mellom grønnsaksradene legger jeg tørket og halvtørket gress. Dette fører til at jeg nesten ikke trenger å luke ugress og på høstens slutt legger jeg mye gress over der grønnsakene har stått. Denne prosessen setter i gang dannelsen av mikrolivet i jorden og gjør jorden luftig og næringsrik .

Ved å la grønnsakene vokse naturlig uten tilførsel av unødvendig kunstgjødsel blir cellestrukturen i plantene mye kraftigere og mindre mottakelig for sykdom og skadedyr.

(Saken fortsetter under bildet)

Kepaløk og rødløk. Foto: Thorbjørn Erlandsen

Rotgrønnsakene lagres i fuktet torvmose (hvitmose) på en kald plass. Torvmosen har naturlig konserverende egenskaper samtidig som at grønnsakene holder seg sprø og friske. Selv etter et års lagring kjennes de som nyhøstet på smak.

Jeg oppfordrer alle til å prøve å dyrke sin egen mat. Hvis interessen for dyrking ikke er tilstede, kan man hjelpe til med å vedlikeholde redskaper, komme med gode ideer, eller på andre måter støtte de som driver jorddyrking i småskala.

På den måten kan du få en andel av innhøstingen. Norge er et land der landskapet er som skapt for små bruk. Alle som har en hage bør heller dyrke mat enn å ha en altfor stor gressplen. Det er jo tross alt grønnsaker, frukt og kjøtt vi lever av.

(Saken fortsetter under bildet)

Gulrøtter fra egen hage. Foto: Thorbjørn Erlandsen

Jeg dyrker mine egne frø eller bytter frø med andre som dyrker frø selv. Disse frøene blir mye mer akklimatisert i norske og lokale forhold .

Jeg oppfordrer alle til å dyrke og samle på urnorske gamle frøsorter. Den som dyrker jorden får også bevegd kroppen og får en bedre psyke. Å se et frø bli til en plante er bare mirakuløst. 

Thorbjørn Erlandsen