Helgeland Krafts anlegg i Øvre Forsland i Leirfjord er kjent både nasjonalt og internasjonalt og er brukt som et symbol på produksjon av fornybar vannkraft.

"Eg gremmes! For meg henger estetikk og etikk i hop, og skadeverk i naturen kan for meg aldri bli vakkert"

Skrevet av Trond Ørjan Møllersen
03.04.2021 07:00

– Norsk kraftproduksjon står langt på veg som et monument over ei utdødd tamreinnæring, og Stein Hamre Arkitekter AS har latt seg bruke til å kaste glans over denne utviklinga, skriver Trond Ørjan Møllersen.

---------------

Debatt: Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

---------------

Knust utstillingsvindu

Leirfjord kommunestyre vart i februar orientert av Helgeland Kraft v/Lillian Sørensen, om arbeidet med å gjere Øvre Forsland Kraftverk til et «utstillingsvindu for norsk vannkraft» (Helgelands Blad 19/2-21). Utgangspunktet er at Øvre Forsland er arkitekttegna og har vunnet pris som «verdens vakreste vannkraftverk». 

Da er tida inne til å minne om at ikke alle er enige i karakteristikken vakker. Det er fordi arkitekturen brukes som er et lauvblad som henges framom det unevnelige. Og det unevnelige er at utbygginga av Øvre Forsland vart en unødvendig okkupasjon av tradisjonelt samisk bruksområde. Kraftverket skulle bygges uten framføring av veg, men utbygger endra oppfatning og fikk lov å bygge. Dette har allerede påført reindrifta stor skade, og ytterligere «visningsaktivitet» vil bare øke dette skadeverket. De som lider overlast får ingen kompensasjon, de kan til syvende og sist oppgi næringa si. I prinsippet er dette det samme som reindriverne på Øyfjellet i Vefsn opplever, men der  er det noen hakk verre. 

Norsk kraftproduksjon står langt på veg som et monument over ei utdødd tamreinnæring, og Stein Hamre Arkitekter AS har latt seg bruke til å kaste glans over denne utviklinga. Det neste blir vel at ranet i Øyfjellet skal gjøres vakkert på samme måten. Eg gremmes! For meg henger estetikk og etikk i hop, og skadeverk i naturen kan for meg aldri bli vakkert. 

Eg er av de som kjøper opprinnelsesgaranti for kraft fra Øvre Forsland. Eg har ikke planer om å si opp den avtalen, men eg kunne gjerne betalt noen kroner ekstra hvis eg var sikker på at dette utstillingsvinduet vart knust, for det er egentlig knust. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.