Illustrasjonsbilde fra Nytorget. Foto: Roger Marthinsen

– Eg syns det er trasig at navnetradisjona på Mo forfaller

Skrevet av Trond Ørjan Møllersen
18.07.2020 17:00

Trond Ørjan Møllersen etterlyser politisk vilje til å rydde opp i lokale stedsnavn.

Eg har sett litt på historia om navnsetting i gamle Mo kommune, og den byr på mye interessant og uventa stoff. Her skal eg bare ta for meg navnsetting av plassa og torg. Kilde er kommunestyrets protokoll, Dunderlandsdølen og Rana Blad, men avisen Helgeland er også med.

Den første legale navn- og adressetildelinga i Mo kommune skjedde i april 1946. Da handla det om å ta tilbake norske navn etter at den tyske okkupasjonsmakta hadde gitt tyske navn. Den andre tildelinga skjedde i april 1954. Da handla det mest om å navnsette nye gater som var kommet til etter jernverksetableringa. Eg har ikkje undersøkt tida etter 1954, men det har neppe vøre lignende saker med mange navn i et stort område.

I 1946 vedtok bystyret disse plass- og torgnavnan, her henta fra protokollen:

 • Gamletorget – plassen foran Meyers butikk. Dette er dagens uterom mellom Tårnbygget og Bakeribygget i Moholmen der paviljongen står. 
 • Lilletorget – «plassen foran Mo Sparebank», i dag gågata mellom Amfi Meyer og Smørøyet.
 • Toranes Plass – «plassen foran Folkets Hus».
I 1954 tok bystyret opp navnsetting som vart utsatt i 1946 og et par nye. Protokollen har eg ikkje fått tak i, så kilden er avisomtale og et kart Rana Blad fikk laga:

 • Meyers Plass – det er gatearealet på nersida av Meyergårdsparken mellom parkeringshuset og det som vel i dag kalles Bennett-bygget. 
 • Jernbaneplassen – I 1946 omtalt som «plassen foran jernbanestasjonen». Den er revet og arealet er i dag gategrunn.
 • Nytorget – det er som i dag, plassen nord for den øvre enden av Jernbanegata.
 • Hans Berntsens Plass – i 1946 omtalt som «plassen foran Almli og Mjelle». Almli er der Skoglund holder til og Mjelle er der Chili Frisør holder til. Arealet er i dag gate og parkering, men fortsatt framom Hans Berntsen-statuen. 
I dag er det bare Nytorget som har både navnet og bruken i behold. Ellers:

 • Gamletorget, som gjerne skulle heita Gammeltorget, har fått paviljongen flytta til seg, men folk og kommune har glemt navnet.
 • Toranes plass er borte, den er ei rundkjøring og noe fortau.
 • Lilletorget brukes faktisk som torg, men navnet er glemt av folk og kommune. Når kommunen ikkje hadde skilta Lilletorget var det fritt fram for Torget som navn på nye Valla-gården. Dermed møtes folk «på torget» og legesenteret ved Lilletorget tok navnet Torget.
 • Meyers plass er glemt, men det beplanta arealet nord for Amfi Meyer ligger rett i nærheita av den opprinnelige Meyers plass.
 • Jernbaneplassen var aldri nåkka anna enn en parkeringsplass. Jernbaneparken er flittig bruka, men det er ikkje et tildelt navn.
 • Hans Berntsens plass var et stort og delvis beplanta gateareal der statuen stod. I dag er parkeringsplassen ved Nordland Teater den nærmeste «plassen» til statuen.
Eg syns det er trasig at navnetradisjona på Mo forfaller, men hvis det er politisk vilje går det an å rette opp nåkka av dette. Fra 1991 har vi stedsnavnloven som er verktøyet for slikt.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.