Nico Widerbergs verker vises på Helgeland museum avdeling Rana under Vinterlys. Widerberg er siste kunstner ut i galleriet. Foto: Hedda Hiller

Egentlig skulle Nico Widerberg bli musiker, men kunsten var en kraft som ikke lot seg stoppe

Skrevet av Hedda Hiller
12.02.2018 17:00 - OPPDATERT 13.02.2018 10:34

Årets vinterlyskunstner liker prosessen nesten bedre enn det ferdige resultatet.

– Det er selvsagt viktig å få det til, og at det blir et sluttresultat jeg er fornøyd med, men for meg er den største gleden å bruke meg selv. Det å være i en prosess, sier Nico Widerberg, og stryker hånden ned langs en blå skulptur i glass.

Til høsten kommer han med en ny kunstbok hvor fokus er nettopp på hvordan kunsten hans blir til.

– Jeg liker å jobbe med mange ulike teknikker og materialer, selv om jeg nok har drevet mest med skulpturer. Til Vinterlysfestivalen har jeg også med meg flere litografier, som jeg mener har noen fellesnevnere med skulpturene. Det er jo steintrykk, sier Widerberg.

Står bak 22.-juli minnesmerket

Han har allerede en skulptur han har skapt som står i Mo i Rana. Det er Nico Widerberg som står bak minnesmerkene til minne om ofrene for terrorhandlingene 22. juli.

– Alle var rystet og ønsket å få bidra i en eller annen form, og jeg var takknemlig for å bli utfordret på å komme med mitt bidrag. Jeg bestemte meg tidlig for at den skulle være i stein. Et monument som kunne bli stående for ettertiden, sier Nico Widerberg, og forteller at skulpturen har blitt godt mottatt av de pårørende.

– Det var veldig fint å møte de som var rammet av dette, og se at den betydde noe for dem. Det er jeg takknemlig for, sier Widerberg.

Skulle bli musiker

Tema i Widerbergs kunst er mennesket i ulike former.

– Jeg liker å bruke figuren til å uttrykke meg og til å skape noe personlig og spesielt for meg. Ved å variere i materialene jeg benytter meg av, kan jeg gi dem en annen type styrke. Selv om noen av skulpturene mine kan være litt fargeløse i stein og kobber, blir de svært ulike avhengig av hvilken teknikk jeg velger, sier Widerberg.

Han er vokst opp som sønn av den kjente norske kunstneren Frans Widerberg. Som ung var aldri planen å bli kunstner.

– Jeg skulle bli musiker, men kunsten var en kraft som ikke lot seg stoppe. Egentlig handler jo alt om å kommunisere, og det å finne sin kommunikasjonsform. Jeg synes det er mye musikk i en god skulptur. Det er spennende å sende en skulptur ut av atelieret mitt og ut til publikum. Det som skjer etterpå har jeg liten kontroll på. Jeg vet ikke hvordan den vil kommunisere, sier Widerberg, som synes det er godt å være i Nord-Norge igjen. Her har han hatt flere prosjekter tidligere. Sist et kunstprosjekt på Sortland hotell sammen med forfatter Lars Saabye Christensen.

– Jeg synes det er veldig hyggelig å bli spurt om å være Vinterlyskunstner, og gleder meg til å være en del av festivalen, sier Nico Widerberg.

– En æra er over

Utstillingen med Nico Widerbergs verker blir den aller siste som vises i galleriet på Helgeland museum avdeling Rana. Snart starter nemlig flyttesjauen til Fjordsenteret.

 – Det er ganske rart og litt vemodig at dette blir den siste. Vi har jo holdt på i noen tiår. Vi synes det er veldig stas at det er en profil som Nico Widerberg som er sistemann ut. Etter denne utstillingen er det en æra som er over, sier Isabella Flått i Rana kunstforening. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.