Foto: Carina Johansen / NTB

Eks-statsråd sparket ut av Frp

Kjell-Børge Freiberg er ekskludert etter vedtak i Nordland Frp.

Tidligere olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg ekskludert fra partiet. Dette skjedde etter et vedtak som ble fattet i løpet av Nordland Frps fylkesstyremøte fredag den 5. november.

Freiberg selv bekreftet at han var ute av partiet, i et innlegg på en lukket Facebook-side for tillitsvalgte i Frp i Nordland, onsdag kveld. I denne gruppen er det over 160 medlemmer.

«Fylkesstyret i Nordland Frp har ekskludert meg til evig tid. Angivelig skal jeg ha lekket et internt dokument til Dagens Næringsliv", skrev Freiberg i dette innlegget.

VG skriver at bakgrunnen for ekskluderingen av Freiberg – som var Nordland Frps valgkomités førstekandidat til stortingsvalget men tapte kampen om førsteplassen da Dagfinn Olsen ble lansert –  dreier det seg at organisasjonsutvalget i partiet hadde opprettet en sak mot nevnte Dagfinn Olsen og påstander om oppførsel som var i strid med Frps etiske retningslinjer. Denne saken, som fikk bred medieomtale, ble senere lagt bort av Frp.

Freiberg har selv bekreftet at han er ekskludert, og stiller seg uforstående til vedtaket. Leder i Nordland Frp, Dagfinn Olsen, avviste i formiddag å kommentere saken. I ettermiddag kom imidlertid Olsen med en pressemelding:

– Først og fremst vil fylkesstyret i Nordland FrP v/fylkesleder understreke alvoret i saken, og at fylkeslaget helst hadde sett et annet utfall. Freiberg har uten tvil vært en markant FrP-politiker gjennom mange år, men det er viktig å presisere at vedtektene er lik for alle i dette partiet. Når et medlem har brutt vedtektene uansett posisjon, er vedtektene våre tydelige, skriver Olsen, og fortsetter:

– Fylkesstyret i Nordland FrP behandlet denne saken i sitt møte den 5. november, og det var et enstemmig fylkesstyre som fattet vedtak basert på sakens innhold og fakta. Videre er det slik at alle slike saker som omhandler fratagelse av medlemskap og/eller aktiv utmelding, har medlemmet selv mulighet å anke vedtaket inn for Sentralstyret innen 14 dager fra vedtaket er gjort kjent. Det at Freiberg selv ikke ønsket å anke avgjørelsen, forsterker bare alvoret i saken, skriver Dagfinn Olsen.

Freiberg er dermed en ny, profilert Frp-politiker som ekskluderes fra partiet etter vedtak i Nordland Frp. I august ble Rana Frp-toppene Allan Johansen Line Merethe Lund ekskludert. Årsaken var at Johansen og Lund hadde advart mot å stemme Frp ved Stortingsvalget, da de mente at listetoppene Dagfinn Johansen og Hanne Dyveke Søttar over tid har motarbeidet Rana i viktige saker. De to Rana-medlemmene ble etter dette "aktivt utmeldt" av Frp som følge av sine utspill – noe som i klartekst betød at de ble sparket ut av partiet. 

Frp endte opp med én kandidat fra Nordland etter valget; Dagfinn Johansen. Hanne Dyveke Søttar  røk dermed ut av Stortinget. Hun ga etter valget uttrykk for at Frps elendige valgresultat i Rana ikke hadde noen større innvirkning på at hun røk ut, enn partiets generelt dårlige valg.

[annonse]
– Hun får nå bare trøste seg med det, kommenterte da Allan Johansen.

---–

 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.