Mona Henriksen (Leder i Fritidsavdelingen), Stein Hovind (Natteravn-koordinator), Tom Håvar Bogen (politikontakt og leder i forebyggende enhet), Knut Bjerkli (Utekontakten), Nina Karin Solum (Familietjenesten) og Kristin Brodtkorb (PP-tjenesten) gir sine beste råd for hvordan du skal takle fest og russetid i mai - og hele resetn av året. Foto: Hedda Hiller

Ekspertenes beste råd: – Slik går du frem for å trygge de unge

Skrevet av Hedda Hiller
29.04.2019 16:54 - OPPDATERT 29.04.2019 19:31

10 råd til foreldre og fem råd til de unge, som i mai måned kanskje vil debutere både med alkohol og sex for første gang.

Mai måned nærmer seg med stormskritt, og dette betyr at flere unge vil møtes for å feste og drikke. Natteravnene, Politiet, PP-tjenesten, Familietjenesten, Fritidsavdelingen og Utekontakten går derfor ut med sine gode råd for hvordan både de unge og foreldrene best skal takle utfordringene som kan oppstå som følge av dette. 

– Vi ser at når mai måned nærmer seg eskalerer også antall fester blant unge mennesker. Spesielt natt til 1. mai og natt til 17. mai kan by på utfordringer, sier politikontakt og leder av forebyggende enhet, Tom Håvar Bogen. 

De seks er klare på at foreldrene har en stor rolle i forhold til å sørge for at de unge er trygge når mange kanskje for første gang vil debutere, både i forhold til sex og alkohol. 

– Dette er en svært viktig tid i mange unges liv, og da er det viktig å våge å være forelder og ta den rollen på alvor, sier leder i Fritidsavdelingen, Mona Henriksen. 

– Du må være forelder og ikke en kompis, supplerer Bogen. 

Utekontakten, Natteravnene og Politi er alle ute natt til 1. mai og 17. mai, og vil følge de unge tett. 

– Om du har behov for hjelp, så får du det, så nøl ikke med å ta kontakt, sier Natteravn-koordinator, Stein Hovind. 

– Det faktisk ikke mange vet, er at ungdom setter pris på at voksne er sammen med dem, det gjør at de føler seg tryggere. Som voksen skal du aldri være redd for å involvere deg, fortsetter han. 

De er tydelig på at rådene gjelder hele året, men er aktualisert i forhold til perioden vi er på tur inn i. 

– Nå legger dere premisset for hvordan dere vil ha det for resten av året. Ha en god dialog, avklar forventningene og la de unge vite at de kan komme til deg uansett hva som skjer, sier Stein Hovind. 

 

GODE RÅD TIL FORELDRE:

 1. Bry deg, snakk med og vær tilstede for barna dine: Spør de unge hvor de skal og hvem de skal være sammen med. Du invaderer ikke livet deres med å stille disse helt enkle spørsmålene. 
 2. Snakk med andre foreldre: Det eldste trikset i boka er å si at du skal på overnatting til noen du ikke skal på overnatting til. Sjekk med de andre foreldrene om ungdommen din skal overnatte der og om de skal være hjemme.
 3. Vær tydelig: Snakk med ungdommen din om alkohol, narkotika og sex. Vær tydelig og direkte. De unge tåler det. Mange debuterer med både sex og alkohol i denne tiden. Og mange debuterer seksuelt i beruset tilstand. Husk! Sex uten samtykke er voldtekt. 
 4. Avklar forventningene: Forklar hva du forventer av ungdommen, og avklar hva de forventer seg av festen de skal på, og hva de tenker å gjøre. 
 5. Ikke gi ungdommene alkohol: Det er lett å tro at de da bare drikker det du sender med dem, men erfaringsmessig drikker de bare mer, ikke mindre. Og ikke minst, det å kjøpe alkohol til mindreårige er faktisk forbudt. 
 6. Vær nysgjerrig, men ikke naiv: Involver deg i barna dine. Hvem er de? Hvem er vennene deres? Så lenge du kjenner din ungdom er det lettere å ha en god dialog. 
 7. Ikke ta oppgjøret med en gang om ungdommen kommer full hjem: Om du får en ungdom hjem beruset, ta rede på ham eller henne og gjør dem trygge. Så kan dere heller ta en prat i rolige former dagen etterpå. Det er viktig at de unge vet at de alltid kan komme hjem, og at de alltid kan snakke med deg. 
 8. Kjør til og fra fest: Tilby deg å kjøre ungdommen tur-retur festen. Om de kommer seg hjem på egen hånd, ta i mot dem edru. Politiet har eksempler på fulle mindreårige som har blitt tatt hånd om i sentrum, mens foreldrene har vært i på hytta og drukket, og ikke er i stand til å ta i mot dem. Det er ikke greit. 
 9. Vær våken: Ikke gå å legg deg før ungdommen er trygt hjemme igjen. 
 10. Ta deg en runde selv: Det går fint an å ta seg en runde der du vet ungdommen er på fest. Avklar dette på forhånd med ungdommen. Det kan fungere forbyggende.  

GODE RÅD TIL DE UNGE

 1. Ta vare på hverandre: Vis omsorg for hverandre, og sørg for at alle som er på festen har det bra. Om du ser at noen har drukket for mye, ta hånd om dem og ikke bare la dem bli overlatt til seg selv.
 2. Ikke etterlat noen: Dra ut i lag og dra hjem i lag. Avtal og planlegg hjemturen. 
 3. Det er ikke tysting å kontakte de voksne om situasjonen er ute av kontroll: Ring foreldrene dine om noe på festen føles skummelt, vanskelig eller overveldende. 
 4. Be om hjelp: Klarer du å vurdere om noen har fått alkoholforgiftning, eller er nedkjølt? Kontakt fagkompetanse om du er usikker. 
 5. Vis nettvett: Ikke del bilder og video på sosiale medier uten samtykke. Det er mange som har angret på at de har delt noe som virket artig i fylla, men som på ingen måte er det dagen etterpå. Sender du ut et bilde du ikke skulle sendt ut, er det gjort. Da har du mistet kontrollen. Bildene deles fort, og i verste fall kan handlingen din være straffbar. 

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.