Elkem varsler synlige utslipp under vedlikehold

Skrevet av Roger Marthinsen
28.10.2019 18:16

Skal gjennomføre vedlikeholdsarbeid på renseanlegget. Stanser produksjonen for å minimere utslippene.

Elkem Rana varsler at det vil kunne komme synlig utslipp fra bedriftens skorstein, i forbindelse med at det skal gjennomføres vedlikeholdsarbeid på renseanlegget.

Arbeidet planlegges gjennomført i flere omganger, og innebærer at filter må kobles ut i kortere perioder.

– Første stans blir onsdag 30. oktober klokken 08.30-12.00. Dette vil kunne medføre synlig utslipp fra skorstein, melder administrerende direktør ved Elkem Rana, Frode Johan Berg, i en pressemelding.

– Dette er et ledd i forebyggende vedlikehold som Elkem Rana må gjennomføre for å sikre stabil drift på filteret. For å begrense utslippet til et minimum vil ovnsproduksjon stanses i samme periode. Vår tillatelse etter forurensingsloven åpner for kortere utslipp som dette, for å kunne gjennomføre slikt vedlikehold, sier Berg videre.

Elkem Rana har i dag to filteranlegg; ett til hver ovn, i verket. Begge anleggene er undertrykksfilter som ved hjelp av industrivifter drar avgassen fra ovnene, filtrer gassen gjennom filterposer, og slipper den filtrerte gassen ut gjennom en felles skorsteinspipe. Støvkonsentrasjonen i skorstein overvåkes kontinuerlig ved hjelp av støvmålere.

– Elkem Ranas tillatelse etter forurensingsloven tillater en støvkonsentrasjon på  20 mg/Nm3 i den filtrerte avgassen. Som en av de beste i verden, har Elkem Ranas filter levert en konsentrasjon på 3,4 mg/Nm3 hittil i år, påpeker Berg.

På langt nær alt av avgass som filtreres, går til spille. Rundt 25.000 tonn Microsilica filtreres fra avgassen, årlig. Microsilica er et viktig og ettertraktet produkt som benyttes blant annet i betongindustrien. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.