En framtidsfantasi om det nye, store Helgeland

Skrevet av Ståle Paulsen
20.02.2021 07:00

---------------

Debatt: Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.        

---------------

STORFLYPLASSEN OG HOVEDSYKEHUSET

En liten fremtidig fantasi om Nye Storflyplassen, Nye Hovedsykehuset i Nye Helgelandssykehuset og Nye Sandnessjøen.

En gang i tiden klarte vi oss mer enn nok med bare «Kyllingmarker» og sykestuer. Sånn er det ikke nå lenger. Den nye tiden inntar inntar også Helgeland for godt. I alle fall det meste av det. I midt og sørdelen av regionen er det fremdeles enkelte miljø som mener at vi for eksempel ikke trenger store flyplasser. 

De kan gjerne ha det andre steder, men ikke her på Helgeland. De har det jo i BODØ! Da trenger ikke VI det!

Større sykehus har de også der. Mo i Rana klarer seg da med et DMS.

-Disse spesifikke miljøene i sørdelen av Helgeland kjemper ennå for slikt som små flyplasser. Men: Hvis vi absolutt MÅ vi ha en stor flyplass på Helgeland så kan den ligge i Sandnessjøen. For der ligger Stokka flyplass fra før. «Sentralt» på Helgeland. Flatt og vindfullt. 

Hadde Stokka blitt bygd i dag så ville den neppe ha ligget der den ligger nå i dag. At den ligger akkurat der er årsaken til den må stenge ved vindstyrke ca. litt over frisk østlig bris. Kun èn flyplass i Europa er bygd like håpløst vindmessig på denne måten som Stokka og det er flyplassen i Funchàl på Madeira:

[annonse]

-Men slikt som lokale værforhold hefter ikke. Hvis en bare sprenger bort litt fjell her og der, eller flytter litt hav hit og dit, så kan det uten vanskeligheter anlegges nye fullt oppdaterte flyplasser i Nye Sandnessjøen som kan se ut slik som for eksempel dette når omgivelsene er fikset litt på: 

Eks 1.

Eks 2.

Disse storflyplassene vil bli så store at brannstasjonen her – Hovedbrannstasjonen for Hele Helgeland – ikke engang synes i bakgrunnen her.

-Større etableringer som en ny Hovedflyplass for Hele Helgeland fører naturligvis med seg at også en by blir større. Vi kan her tenke oss at Nye Sandnessjøen, som da har økt betraktelig i omfang og folketall, omtrent ser slik ut en vakker sommerdag med soloppgang i juni:

Og så var det Hovedsykehuset.

Hvis den Nye Storflyplassen for Helgeland kan ligge i Nye Sandnessjøen så kan dessuten også automatisk det Nye Hovedsykehuset i Nye Helgelandssykehuset ligge i Nye Sandnessjøen. Slikt er enkel logikk. Nye Sandnessjøen blir det nye utvidede Helgelandskrysset. Bare med den forskjellen at her vil det være noe.

Dette kan følgelig ikke være noe dårligere enn Nye Hovedflyplassen for Helgeland. Her er selve Hovedbygningen innfanget i lun aftenstemning:

Selve sykehusbygningene med pasientrom, som sett fra utsiden:

Henholdsvis ledelse og administrasjonsbygg i Nye Hovedsykehuset:

En hjemmekontorkoselig åpen spiseavdeling og møte/»coachkrok» fra akkurat disse to byggene i Nye Hovedsykehuset i Nye Helgelandssykehuset i Nye Sandnessjøen:

Lyse beroligende venterom utenfor legekontorer i en egen forskningsbasert design:

[annonse]

Eksempel på pasientrom ved Nye Hovedsykehuset i Nye Helgelandssykehuset i Nye Sandnessjøen. 

Spesielt utformete pasientrom med tanke på indremedisinsk sengepost i Sandnessjøen:

Vi ser her at alt av kontor og møterom innendørs har en såkalt «flat» eller helt ÅPEN struktur. Ellers er det meste i klassisk sykehusmessig sterilt kledelig hvitt – hvitt. Bare de hvite sykehusfrakkene mangler. 

Dette blir den ombygde og oppdaterte avdelingen på Skjervengan i Mosjøen for langtidssykiatri:

Et intimt Koronatilpasset samtalerom fra akuttpsykiatrisk avdeling:

Forgylt statue av hele Alstahaugs «gjeter», «Herr Petter» Dass utenfor den store hovedbygningen i Nye Hovedsykehuset i Nye Helgelandssykehuset i Nye Sandnessjøen:

Tilslutt: Det Nye Hovedsykehuset for Hele Helgeland i Nye Helgelandssykehuset i Nye Sandnessjøen må selvsagt med tanke på sitt eget omdømme i resten av helgelandsregionen ha egen standsmessige administrerende direktørbolig. I spesialtegnet barokkstil ca. fra han salige Herr Petters tid. Størrelsen her kan eventuelt også utvides ved behov:

-Det eneste som pr. dags dato ennå ikke er klarert er samlet budsjett/pris for alt dette som vi her har sett fra det nye store Nye Hovedsykehuset i Nye Helgelandssykehuset i Nye Sandnessjøen (og Omegn). 

Vi får kanskje vite dette aller tidligst når konseptfasen som vi er inne i nå etter den nye fremdriftsplanen i Nye helgelandssykehuset i følge RHF Sykehusbygg i Trondheim har bestemt skal være ferdig i 2023. Hvis Helse Nord og Nye Helgelandssykehuset har penger igjen. OG dessuten hvis da konseptfasen og sykehusprosessen på Helgeland (HSYK 20??) fremdeles eksisterer. 

Gjør den ikke det er det tilbake til ressursgruppen og «back to the drawingboard». Da blir det ikke hverken noe Nye Helgelandssykehuset eller Nye Sandnessjøen (og omegn).

-Men forhåpentligvis så blir Nye Storflyplassen i Nye Sandnessjøen realisert. Vi krysser alle fingrene som vi eventuelt måtte ha for dette. For da kan vi samarbeide på Helgeland. Kommer denne så kan de få sin en egen rekruttskole i Vefsn. Ja, altså i Drevja i Vefsn. I det berømte Drevjadalføret. Der de danser polsdans gærnveien. 

Der det aldri har blåst. Sånn akkurat motsatt av Cristiano Ronaldo-flyplassen i Funchàl på Madeira. 

Og som de alltid sier det i den nåværende sørdelen av den gamle helgelandsregionen: 

«Fremtiden Er Samarbeid!»