Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

"En kommune eller et land, ikke bare bør, men må forby slik virksomhet så lenge muligheten foreligger"

– Kryptograverne disponerer samlet langt større datakapasitet enn noen lands sikkerhetsavdelinger, skriver Knut Hauknes.

--------–----------

DEBATT – dette er et meningsinnlegg, skrevet av ekstern skribent. Meningsinnhold står for skribentens regning.

--------------------

Den femte statsmakt (statsløs)

Å nære en slange ved sitt bryst (Bitcoin)

Sikkerhetstrusler

Nå har Norge fått erfare det samme som blant annet har fått halve jordrens befolkning til å bannlyse kryptovalutaer og da spesielt Bitcoin.

Norge fikk bare en liten forsmak som ved å få hacket og blokkere et 50-talls aviser ei uke eller to.
I USA er det på alvor, da ved å lamme vestkystens ved å stenge av oljeforsyningen og kreve nærmere en halv milliard utbetalt i Bitcoin for å åpne kranene. Myndighetene måtte bite i det sure eplet og betale, men som en fattig trøst lyktes i å «berge» halvparten. Landes største kjøttleverandør og et hundretalls andre virksomheter har opplevd det samme med utpressingskrav i milliardklassen. Kryptograverne disponerer samlet langt større datakapasitet enn noen lands sikkerhetsavdelinger, og myndighetene i USA frykter for at denne brukes i hackervirksomheten og også kan anvendes til å lamme luft- og militære aktiviteter, slik at USAs president har fått «frysninger» og kontaktet 30 andre land samt kontakter Stoltenberg for også å koble inn NATO, med det formål å åpne opp og gi myndighetene fullt innsyn i krypto selskapenes transaksjoner.

Vannvittig sløsing med verdens grønne og samfunns kritiske ressurser.

Rana kommunes ordfører, varaordføreren og Venstres leder sammen med direktøren for Mo Industripark har kjempet innbitt for å få selskapet Bitfury etablert i Mo. Bitcoingravingen sløser bort strøm tilsvarende to ganger det befolkningen i Rana bruker, eller like mye strøm som Elkem i Rana bruker og like mye som Elkem Salten har investert 1milliard for å få tilsvarende besparelse. Ellers er det like mye som 24 vindmøller på Øyfjellet produserer.

PS: 80 prosent av verdens energiforbruk dekkes av forurensende produksjonskilder, og for å erstatte disse må det tas et skikkelig skippertak og det vil kreve mye energi og andre ressurser. Det å fjerne kryptograverne er nødvendig og må være en velsignelse for alle.

Det er voldsom storm for å fjerne vindmøller, som tross alt er nyttige til «skippertaket», mens «Bitcoingraving» roses – i hvert fall av Ranas politiske ledelse – forstå det den som kan.

Politisk engasjement.

I 2019 foreslo forrige regjering å innføre ordinær strømavgift på Kryptograving, men da, pushet av Bitfurys direktør gikk ordføreren i Rana som leder for de øvrige kryptokommunene med varaordfører, venstres leder, MIPs direktør og Rana Blad i ryggen i strupen på Siv Jensen og fikk stoppet hennes budsjettforslag.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Nå er det kommet en ny regjering med erklært vilje til å skattelegge kryptograverne og også utsagn om at kraftsløsingen må stanses.

I Alvdal er det opprør mot fortsatt kryptograving – 60 nye arbeidsplassene og tilsvarende antall millioner er uteblitt og naboene klager over støyen.

PS: I Rana var det snakk om 40 arbeidsplasser, men jeg teller bare 5.

Å legge til rette, eller muliggjøre ulovlig virksomhet.

Det heter: Heleren er ikke bedre enn stjeleren.

Den som tilbyr et produkt som muliggjør pengeutpressing, «gjemme» eller overføre stjålne penger er også medskyldig

En kommune eller et land, ikke bare bør, men må forby slik virksomhet så lenge muligheten foreligger.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.